Ρωσία: Στροφή των καταναλωτών στα φθηνότερα τρόφιμα λόγω πτώσης του εισοδήματος

Ρωσία: Στροφή των καταναλωτών στα φθηνότερα τρόφιμα λόγω πτώσης του εισοδήματος

Οι Ρώσοι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερα τρόφιμα λόγω της πτώσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, δήλωσε τη Δευτέρα η κορυφαία εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων της χώρας X5 Group, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη.

Αν και η ενίσχυση του ρουβλίου μαζί με την πτώση της καταναλωτικής ζήτησης βοήθησαν τη Ρωσία να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 20ετίας σε ετήσια βάση μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές εξακολουθούν να είναι αυξημένες.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Rosstat την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 11,6% μέχρι στιγμής φέτος. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τροφίμων το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν 19,5% από έτος σε έτος, σύμφωνα με το X5, από 13,5% το πρώτο τρίμηνο.

Οι αποπληθωριστικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ρουβλίου και της αυξημένης προσφοράς φρούτων, λαχανικών, αυγών και ζάχαρης, επιβραδύνουν ωστόσο αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης, ανέφερε η εταιρεία λιανικής.

Η X5 είπε ότι οι καθαρές πωλήσεις στην αλυσίδα hard discount Chizhik αυξήθηκαν 28 φορές από έτος σε έτος το δεύτερο τρίμηνο στα 6,8 δισεκατομμύρια ρούβλια (120,4 εκατ.δολάρια). Οι συνολικές καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18,6% από έτος σε έτος το τρίμηνο στα 647,3 δισεκατομμύρια ρούβλια και άνοιξε 300 νέα καταστήματα.

Ο υψηλός πληθωρισμός είναι η βασική ανησυχία των ρωσικών νοικοκυριών εδώ και χρόνια, καθώς μειώνει το βιοτικό επίπεδο, κάτι που φέτος θα επιδεινωθεί από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Τράπεζα της Ρωσίας αναμένεται ευρέως να μειώσει το βασικό της επιτόκιο από 9,5% στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στις 22 Ιουλίου, αφού η Ρωσία σημείωσε πτώση στις τιμές τον Ιούνιο.