Ρωσία: Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων και προέβλεψε πτώση του πληθωρισμού

Ρωσία: Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων και προέβλεψε πτώση του πληθωρισμού

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια από 14% σε 11%, αφού ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 17,5% τον Μάιο σε σύγκριση με 17,8% τον Απρίλιο, δήλωσε η τράπεζα, η οποία τώρα προβλέπει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα μειωθεί στο 5-7% το 2023 και θα επιστρέψει στο 4% το 2024.

Όπως αναφέρει το CNN, η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 20% καθώς η ρωσική οικονομία χτυπήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις, αλλά πλέον η κίνηση της σημαίνει ότι είναι σχεδόν ίδια όπως πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, όταν ήταν 9,5%.

«Οι εξωτερικές συνθήκες για τη ρωσική οικονομία εξακολουθούν να είναι δύσκολες, περιορίζοντας σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε η τράπεζα. «Οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μειώθηκαν κάπως, επιτρέποντας τη χαλάρωση ορισμένων μέτρων ελέγχου κεφαλαίων», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η οικονομία «αντέχει τον αντίκτυπο των κυρώσεων» παρά τις ζοφερές προοπτικές.

«Παρά όλες τις δυσκολίες, η ρωσική οικονομία αντέχει τον αντίκτυπο των κυρώσεων και αντέχει αρκετά καλά», είπε ο Πούτιν σε συνάντηση με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Στα τέλη Απριλίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8-10% το 2022, σημειώνοντας πτώση της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο μετά την επιβολή διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία.

Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 11,2% το 2022.