Ρήγας για πΓΔΜ: Θα κριθούν όλοι στη Βουλή όταν έρθει η ώρα

Ρήγας για πΓΔΜ: Θα κριθούν όλοι στη Βουλή όταν έρθει η ώρα

Εάν υπάρξει συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ, «μέσα στη Βουλή θα πάρουν θέση όλοι και όλες. Εμείς επιδιώκουμε και θέλουμε και εκεί θα μετρηθούν, να είναι με αυξημένη πλειοψηφία» η ψηφοφορία, είπε ο κ. Ρήγας.

«Τι θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής; Τι θα κάνει η ΝΔ; Εκεί θα κριθούν όλα και όλοι, ακόμη και η υπόλοιπη Αριστερά. Και το ΚΚΕ, με την διαχρονική αντίληψη που είχε, θα κριθεί και αυτό, τι θα κάνει και τι θα πει. Αν φύγει από τη γραμμή που είχε και διαχρονικά κρατούσε, θα έχουμε νομίζω μία αλλαγή, προς μία συντηρητική αντίληψη στα εθνικά ζητήματα από τη μεριά του. Εκεί θα κριθεί πραγματικά το ποιοι έχουν σταθερή αντίληψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε εθνικά ζητήματα, με ποια προσέγγιση», όπως τόνισε.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «υπάρχει δυνατότητα για μία λύση, μία συμφωνία ολιστική εκατέρωθεν που θα δίνει το δικαίωμα και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στην επόμενη περίοδο με συνεργασία και αναπτυξιακή πορεία. Θέλουμε να υπάρξει αντίληψη συνανάπτυξης για το συμφέρον και των δύο λαών. Ο κ. Κοτζιάς αύριο θα έχει επαφές με τον κ. Δημητρόφ, θα είναι μία συνάντηση που θα δείξει πού έχουν φτάσει τα πράγματα από την μεριά της πΓΔΜ».

Χαρακτήρισε επίσης «υπεκφυγές» τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι οι ΑΝΕΛ διαφωνούν και η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ενιαία θέση. «Η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ υπάρχει και ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι προαπαιτούμενο είναι να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια. Τις διαφορές μας δεν τις κρύψαμε. Είναι παράδειγμα του πώς μπορεί αν υπάρξουν ευρύτερες συμμαχίες για να βγει η χώρα από κρίσιμες καμπές. Αυτή η συγκυβέρνηση θα φτάσει μέχρι το τέλος, για να βγει η χώρα από την κρίση».
 
Όσον αφορά συνεργασίες στο μέλλον, εξάλλου, είπε ότι το σημαντικό δεν είναι «τα πρόσωπα, που προφανώς μπορούν να παίξουν ρόλο κάποια στιγμή, αλλά το τι πολιτικό πρόγραμμα και πρόταση έχει το κάθε πολιτικό υποκείμενο. Εμείς εκπέμπουμε ότι πρέπει να πάρουν όλοι θέση και να διαμορφωθεί αυτό που λέμε δίπολο Αριστεράς-Δεξιάς ή προοδευτικής-συντηρητικής λύσης.

Οι κοινωνικές κυρίως και πολιτικές συμμαχίες απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και υπέρ των δικαιωμάτων. Από την άλλη μεριά είναι η βαθιά συντηρητική πλευρά, η ακροδεξιά αντίληψη που διακατέχει σήμερα τη ΝΔ και ενδεχομένως διαπερνά και άλλα κόμματα, η στήριξη του παλιού, φθαρμένου συστήματος, της διαπλοκής».

Σχολιάζοντας το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά  στην Καθημερινή, σημείωσε ότι «ο κ. Σαμαράς από την εποχή της ΠΟΛΑΝ έχει μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική. Αξιοποίησε τότε πάλι το θέμα της πΓΔΜ. Έχει τεράστια ευθύνη για την μη επίλυση, που χρόνια ταλαιπωρεί τη χώρα.

Εγκλωβισμένος σε μία εθνικιστική, ακροδεξιά προσέγγιση και αντίληψη, δεν πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει λύση την επόμενη περίοδο. Είναι εγκλωβισμένος στην στρατηγική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, την πάση θυσία πτώση του». Στη ΝΔ είναι «επίσης εγκλωβισμένοι, με ταυτόσημη στρατηγική, αδιαφορώντας για τα κοινωνικά συμφέροντα, τα θέματα της οικονομίας, τα εθνικά θέματα», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news