Α. Ριβέρα: Κεντρικό ρόλο θα έχουν οι Ciudadanos στο σχηματισμό κυβέρνησης

Α. Ριβέρα: Κεντρικό ρόλο θα έχουν οι Ciudadanos στο σχηματισμό κυβέρνησης

Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά, δήλωσε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ στους υποστηρικτές του κόμματός του χθες το βράδυ, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα προσπαθήσει και θα σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς είναι το κόμμα που έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις εκλογές.

"Η πολιτική δύναμη με τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει να προσπαθήσει και να σχηματίσει κυβέρνηση", δήλωσε ο Σάντσεθ στους υποστηρικτές του κόμματός του.

"Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά. Η Ισπανία θέλει αλλαγή, αλλά η ψηφοφορία ανέδειξε το PP σε πρώτη πολιτική δύναμη", σημείωσε επίσης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές μετά το Λαϊκό Κόμμα, εξασφάλισε 90 έδρες --20 λιγότερες απ''ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2011--, και ποσοστό 22% των ψήφων, το οποίο αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του.

Παράλληλα ο αρχηγός των φιλελεύθερων Ciudadanos, οι οποίοι εξασφάλισαν 40 έδρες στις χθεσινές εκλογές και κατέλαβαν την τέταρτη θέση μετά το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς το οποίο εξασφάλισε 69 έδρες, δήλωσε ότι το κίνημά του θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης.

"Θα έχουμε έναν αποφασιστικό ρόλο στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας η οποία θα μπορεί να αλλάξει αυτήν την χώρα", δήλωσε ο Άλμπερτ Ριβέρα στους υποστηρικτές του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα στηριχθεί στη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), του οποίου ηγείται.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα γύρω στις 03:30 ώρα Ελλάδος μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, το οποίο απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτούνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993.

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, ο Ραχόι σημείωσε επίσης χθες το βράδυ ότι οι ημέρες αυτές μετά τις εκλογές, στις οποίες κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, δεν θα είναι εύκολες και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί να συναφθούν συμφωνίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ