Πυρκαγιές σε Έβρο, Κεφαλλονιά, Κάρυστο - Αναζωπύρωση στη Σάμο

Πυρκαγιές σε Έβρο, Κεφαλλονιά, Κάρυστο - Αναζωπύρωση στη Σάμο

Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε Έβρο, Κεφαλλονιά και Κάρυστο ενώ σύμφωνα με τοπικό Μέσο της Σάμου αναζωπύρωση σημειώθηκε στην πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί χθες. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές από το πρωί τα αεροσκάφη του Πυροσβεστικού Σώματος εκτελούν εναέριες περιπολίες στις περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, πυρκαγιά σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση εκδηλώθηκε περίπου στις 12.30 βορειοανατολικά του οικισμού Αρίστηνου του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Στο σημείο επιχειρούν 73 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Σημειώνεται πως στην περιοχή πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 4 μποφόρ.

Πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στον Άγιο Κωνσταντίνο, στα Δαυγάτα Κεφαλονιάς, στη φωτιά που ξέσπασε πριν λίγη ώρα, επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 2 αεροσκάφη τύπου PZL και ένα Air Tractor, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στο σημείο πνέουν δυνατοί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών. Να σημειωθεί ότι από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν λίγο σε δασική έκταση στην περιοχή Πλατανιστός Καρύστου Ευβοίας.

Οι άνεμοι στην περιοχή είναι έντονοι και ήδη έχουν κινητοποιηθεί επίγειες δυνάμεις από Χαλκίδα και Μαντούδι, ενώ αποστέλλονται προς την Κάρυστο και εναέριες δυνάμεις.

Οι ισχυροί άνεμοι 7 και 8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή της Καρύστου προβληματίζουν τους πυροσβέστες και την δημοτική αρχή καθώς έχουν περιχαρακώσει τη φωτιά ωστόσο όμως φοβούνται τις αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Λευτέρη Ραβιόλο "η Πυροσβεστική και τα δικά μας μηχανήματα κινήθηκαν πολύ γρήγορα με συνέπεια να μη δοθεί η δυνατότητα να επεκταθεί η φωτιά. Προς το παρόν η φωτιά είναι υπό έλεγχο αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τόσο δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή".

Τέλος ο κ. Ραβιόλος επιβεβαίωσε τον τραυματισμό ενός πυροσβέστη αλλά όπως ο ίδιος είπε "έχει μεταφερθεί ήδη στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία του".

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές που παραμένουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη δυτική Σάμο. Οι παρεμβάσεις από αέρος αλλά και οι προσπάθειες σε δύσβατα σημεία από επίγεια συνεργεία δασοπυρόσβεσης είχαν σαν αποτέλεσμα να ελεγχθεί περιμετρικά η πυρκαγιά και να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Οι άνεμοι όμως που πνέουν προκαλούν αναζωπυρώσεις.

Μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης σημείωσε ότι «από τις 10 το πρωί δεν υπάρχουν εστίες ενώ η περιοχή που καιγόταν μέχρι τα ξημερώματα έχει οριοθετηθεί». Ο δήμαρχος ανέφερε πως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για φωτιά που ξεκίνησε από κολόνα της ΔΕΗ ενώ απέκλεισε πιθανότητα ανθρώπινης παρέμβασης.

Στο μεταξύ επέστρεψαν στα σπίτια τους κάτοικοι των οικισμών Λημνιώνας και Αγίας Κυριακής που εκκενώθηκαν προληπτικά ενώ πάντα σύμφωνα με το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ κάηκαν παραθεριστικές κατοικίες στον οικισμό Μακριά Πούντα αλλά και βάρκες αφού η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα.

Συνεχώς στον αέρα σήμερα τα ιπτάμενα μέσα της Πυροσβεστικής

Εναέριες περιπολίες στις περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιών εκτελούν από το πρωί τα αεροσκάφη του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόκειται για το πρωτόκολλο που ενεργοποιεί και θα ενεργοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, κάθε φορά που στο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4».

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ομάδας Έκδοσης του Χάρτη, σήμερα και αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας όπου ο κίνδυνος να ξεσπάσουν φωτιές είναι ιδιαίτερα υψηλός. Έτσι, από τη στιγμή που ο δείκτης υγρασίας έπεσε χαμηλά, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία και τους ανέμους, οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος σήκωσαν στον αέρα τα Air Tractors για να εκτελούν περιπολίες σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τη διασπορά που έχει γίνει ανά Περιφέρεια.

Πρόκειται για το Σχέδιο Εναέριας Επιτήρησης από εξειδικευμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως είναι τα Air Tractors τα χαρακτηριστικά των οποίων δίνουν τρία πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Λόγω της δυνατότητας που έχουν να πετούν συνεχόμενα έως και 3,5 ώρες, να μεταφέρουν 3 τόνους νερό, αλλά και επιβραδυντικό υγρό, η Πυροσβεστική μπορεί πρώτον να έχει άμεση εικόνα (σε πραγματικό χρόνο) όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά.

Δεύτερον έγκαιρη παρέμβαση, καθώς τα πληρώματα των αεροσκαφών που βρίσκονται σε εναέρια επιτήρηση με το που αντιληφθούν μια φωτιά εφορμούν αμέσως για ρίψη, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην πυρόσβεση.

Και τρίτον με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται μείωση του κόστους ωρών πτήσης όταν η πυρκαγιά εξελίσσεται σε μεσαία ή μεγάλη καθώς βρίσκονται ήδη στον αέρα και πάνω από την εστία.

Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4», σήμερα Πέμπτη 14 και αύριο Παρασκευή 15 Ιουλίου, σε Αττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Αργολίδα, περιοχές Βοιωτίας και Κορινθίας, Κρήτη, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Χίο και Ψαρά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ