«Πυρά» Τραμπ κατά Ευρώπης και Γερμανίας, «παράθυρο» για πυρηνική συμφωνία με τη Ρωσία

«Πυρά» Τραμπ κατά Ευρώπης και Γερμανίας, «παράθυρο» για πυρηνική συμφωνία με τη Ρωσία

Πυρά κατά της Ευρώπης σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα στο Τσέκερς, έξω από το Λονδίνο, τονίζοντας ότι η μετανάστευση είναι «ένα πολύ αρνητικό πράγμα για την Ευρώπη», και ότι «αλλάζει την κουλτούρα».

«Ξέρω ότι δεν είναι απαραιτήτως πολιτικώς ορθό να λέγεται αυτό, αλλά εγώ θα το λέω δυνατά προειδοποιώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να προσέχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Τραμπ

Απέδωσε μάλιστα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit στη μετανάστευση.

«Αλλάζετε τον πολιτισμό, αλλάζετε την ασφάλεια, δείτε τι συμβαίνει σε διάφορες χώρες που ποτέ δεν αντιμετώπιζαν δυσκολίες, ποτέ δεν είχαν προβλήματα. Είναι μια πολύ λυπηρή κατάσταση, είναι πολύ ατυχές, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι καλή (η μετανάστευση) για την Ευρώπη και δεν πιστεύω ότι είναι καλή ούτε για τη δική μου χώρα», σημείωσε.

Η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία

Ο Τραμπ επανήλθε επίσης στην ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία, λέγοντας ότι το Βερολίνο αυξάνει τις εισαγωγές του σε φυσικό αέριο, μολονότι οι ΗΠΑ δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για να προστατεύσουν τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη από τη Ρωσία.

«Είναι τραγικό. Πιστεύω ότι είναι φρικτό αυτό που γίνεται, όταν τροφοδοντούται... τα θησαυροφυλάκια στη Ρωσία με δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως από τη Γερμανία. Νομίζω ότι αυτό που κάνει η Γερμανία είναι φρικτό. Είναι ένα φρικτό λάθος. Πώς μπορείς να εργάζεται για την ειρήνη (...) όταν κάποιος έχει τέτοιου είδους εξουσία επάνω σου;», διερωτήθηκε.

Χαρακτήρισε επίσης «φρικτό λάθος» την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου NordStream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Για την Κριμαία

Η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο/Μάρτιο του 2014. «Ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα απέτυχε παταγωδώς με την Κριμαία», σχολίασε ο Τραμπ. [Δεν νομίζω ότι θα το είχε κάνει αυτό (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν) αν ήμουν εγώ πρόεδρος. Αυτή ήταν μια καταστροφή του Ομπάμα».

Υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα αυτό όπως κάνει και με «πολλές άλλες καταστροφές» που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Τις διορθώνω μία προς μία. Και ξέρω πώς να τις διορθώσω», είπε.

Για το Ιράν και τη Β. Κορέα

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι συζήτησε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας μια σειρά θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητές τους, όπως είναι η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Είπε ότι ευχαρίστησε την Τερέζα Μέι για τη θετική στάση που τηρεί το Λονδίνο όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. «Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε.

Η «ειδική σχέση» με τη Βρετανία και τη Μέι

Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού λέγοντας ότι «αυτή η απίστευτη γυναίκα κάνει φανταστική, θαυμάσια δουλειά» καθώς έχει να αντιμετωπίσει μια «πολύ δύσκολη κατάσταση» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Είναι ένας πολύ έξυπνος, πολύ σκληρός, πολύ άξιος άνθρωπος και θα προτιμούσα να την έχω φίλη παρά εχθρό», είπε.

«Το μόνο πράγμα που ζητάω είναι να πετύχει (το Brexit) ώστε να μπορούμε να έχουμε μια δίκαιη συμφωνία εμπορίου, επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μια δίκαιη συμφωνία με την ΕΕ. Συμπεριφέρονται απαίσια στις ΗΠΑ και αυτό πρόκειται να αλλάξει», προειδοποίησε, συνεχίζοντας: «Αν δεν αλλάξει, θα πληρώσουν ένα πολύ μεγάλο τίμημα».

Παρ'' όλ'' αυτά, επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει στην εφημερίδα Sun, ότι θεωρεί πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον θα γινόταν "θαυμάσιος πρωθυπουργός".

«Με ρώτησαν για τον Μπόρις Τζόνσον... πώς θα ήταν ως πρωθυπουργός. Θα ήταν θαυμάσιος, είναι πολύ καλός απέναντί μου, λέει καλά πράγματα για εμένα, νομίζω ότι πιστεύει πως κάνω καλή δουλειά. Κάνω καλή δουλειά», κατέληξε.

Τέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει τη «σημαντική μείωση» των πυρηνικών όπλων στη συνάντηση κορυφής που θα έχει την Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ είπε ότι κατά την άποψή του η διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα του κόσμου».

«Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τα μειώσουμε σημαντικά, εννοώ, στην ιδανική περίπτωση να τα ξεφορτωθούμε, ίσως αυτό είναι ένα όνειρο αλλά σίγουρα είναι ένα θέμα που θα συζητήσω» με τον Πούτιν, είπε. «Είναι επίσης ένα πολύ ακριβό πράγμα αλλά αυτό είναι ήσσονος σημασίας», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι είναι δύσκολο νε επιτύχει ουσιαστικές συμφωνίες με τη Ρωσία επειδή οι πολιτικοί αντίπαλοί του θα τον χαρακτηρίσουν υπερβολικά φιλορώσο. «Έχουμε αυτήν την ανοησία που συνεχίζεται, είναι καθαρή ανοησία, αλλά το καθιστά πολύ δύσκολο να κάνουμε κάτι με τη Ρωσία επειδή, οτιδήποτε γίνεται λένε: Α, λατρεύει τη Ρωσία.

Αγαπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά μου αρέσει να έχω επίσης καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα και άλλες χώρες», εξήγησε, τονίζοντας ότι ο ίδιος ήταν «πιο σκληρός» απέναντι στη Μόσχα από οποιονδήποτε προκάτοχό του. «Τούτων λεχθέντων, αν μπορούμε να αναπτύξουμε μια σχέση (με την Πούτιν) θα ήταν φανταστικό, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά ότι το «κυνήγι μαγισσών» (σ.σ. οι έρευνες των ομοσπονδιακών αρχών για την παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την ενδεχόμενη σύμπραξη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία) στις ΗΠΑ είναι αυτό που πλήττει πραγματικά τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Τραμπ δεν έχει δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το ποιες συνθήκες που αφορούν τα πυρηνικά όπλα θα ήθελε να συζητήσει με τον Πούτιν.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο το θέμα της Συρίας και της Ουκρανίας.

Για το θέμα της Κριμαίας ο Αμερικανός πρόεδρος είπε «θα δούμε» τι θα γίνει, προσθέτοντας: «Αν ήξερα τι θα συνέβαινε δεν θα σας το έλεγα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP