Πτέραρχος ε.α. για Μιράζ: Οι ενδείξεις δείχνουν παραίσθηση σε χαμηλό ύψος

Πτέραρχος ε.α. για Μιράζ: Οι ενδείξεις δείχνουν παραίσθηση σε χαμηλό ύψος

Τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος από την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους Μιράζ 2000-5 που έφερε το θάνατο του  Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου σχολίασε ο ο Βαγγέλης Γεωργούσης, πτέραρχος εν αποστρατεία, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού ΘΕΜΑ 104,6.

«Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, αλλά όλες οι ενδείξεις δείχνουν παραίσθηση σε χαμηλό ύψος, λόγω καιρικών συνθηκών, ίσως και η κούραση που είχε συνέβαλε σε όλο αυτό και που είχε δημιουργήσει η πτήση, ίσως και η απομάκρυνση πολλών ημερών από την οικογένειά του τις ημέρες του Πάσχα. Γιατί βέβαια, δεν μπόρεσε να αντιδράσει ο Σμηναγός, με τέτοια εμπειρία και τόσες ώρες πτήσης παραμένει ανεξήγητο και οι απαντήσεις θα δοθούν από τους διερευνητές», επισήμανε ο Βαγγέλης Γεωργούσης.

Ο πτέραρχος εν αποστρατεία, δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στα παιδιά του και στην σύζυγό του και στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας, που πρόσθεσε άλλο ένα θύμα στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων στην Υπηρεσία της Πατρίδας για την Αμυνα και την Ασφάλειά της.

Συνέχισε, λέγοντας: «Η Άμυνα, δυστυχώς, θέλει και ανθρώπινες ζωές. Πολλές φορές, ο επαγγελματισμός, όταν φτάνει στα άκρα κινείται ανάμεσα στην τελειότητα και της ανθρώπινης απώλειας. Έχουμε επαγγελματίες αεροπόρους και μπορώ να βάλω την υπογραφή μου σε αυτό. Τα δύο τελευταία χρόνια στο Tactical Leadership του ΝΑΤΟ, ένα πολύ σοβαρό σχολείο στην Ισπανία, δύο πολεμικές μοίρες έρχονται πρώτες και αυτό δεν θεωρείται τυχαίο.

Όταν μια αεροπορία συμμετέχει σε μια από τις σοβαρότερες ασκήσεις στην αμερικανική περιοχή και φέρνει άριστα αποτελέσματα, αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο επαγγελματισμός είναι πρωταρχικό στοιχείο, αλλά το ανθρώπινο στοιχείο δεν μπορείς να το αγνοήσεις.

Υπάρχει κούραση, υπάρχουν συναισθήματα, και ο καιρός είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορείς να μην έχεις πάντα στο νου σου. Καλύτερα να έχει κακοκαιρία έτσι ώστε να βρίσκεται ο πιλότος σε εγρήγορση. Ένα δυστύχημα είναι μια αλληλουχία πολλών κακών συγκυριών».