Ψήφος εμπιστοσύνης σε Κυρ. Μητσοτάκη
Δημοσκόπηση Interview για κορονοϊό

Ψήφος εμπιστοσύνης σε Κυρ. Μητσοτάκη

Την υψηλή αποδοχή της πλειοψηφίας των πολιτών συγκεντρώνουν οι χειρισμοί του πρωθυπουργού και κομβικών υπουργών στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως αποτυπώνεται σε νέα έρευνα της Interview, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν τη ικανοποίησή τους για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης έπειτα από αδράνεια δεκαετιών.

Ειδικότερα, στην καταγραφή των απόψεων της κοινής γνώμης σχετικά με την εξέλιξη τoυ κορονοϊού, που πραγματοποίησε η Interview πανελλαδικά το διάστημα 14/4/έως 20/4/2020, στην αξιολόγηση των αρμόδιων υπουργών πρώτος έρχεται ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με βαθμολογία 8,1/10, ακολουθεί ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας με 7,6/10, ενώ ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης λαμβάνει από τους ερωτηθέντες 6,6/10.

Με το εξαιρετικά υψηλό 8,3/10 βαθμολογούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει μόλις 4/10.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ψηφιακές ευκολίες (άυλη συνταγογράφηση, ηλεκτρονική έκδοση υπεύθυνων δηλώσεων/εξουσιοδοτήσεων, SMS κλπ.), που χρησιμοποιήθηκαν για την καλύτερη διαχείριση της κρίσης θεωρούνται χρήσιμες πολύ/αρκετά από το 92% των ερωτώμενων και λίγο/καθόλου χρήσιμες από το μόλις 8%.

Επιπλέον, στην ερώτηση «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες έκαναν ψηφιακά μέσα σε λίγες εβδομάδες, ότι δεν έγινε για πολλά χρόνια;», οι πολίτες απαντούν θετικά (συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ) με το συντριπτικό 90% έναντι μόλις 10% που δίνει αρνητική απάντηση (διαφωνώ/μάλλον διαφωνώ).

Σε άλλες ερωτήσεις της έρευνας, «όταν με το καλό αρθούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα», οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 88% ότι θα διατηρήσουν ως περιοριστικό μέτρο το πλύσιμο χεριών για 20΄΄, την αποφυγή χώρων με συγχρωτισμό ανθρώπων (συναυλίες, εκδηλώσεις κλπ.) με ποσοστό 76%, την τήρηση απόστασης δυο μέτρων με 53%, την χρήση μάσκας με 8%, την χρήση γαντιών με 4% και άλλο με 7%.

Τελος, οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με ποσοστό 78% είναι το σημείο όπου «κυκλοφορεί» περισσότερο ο κορονοϊός, ενώ ακολουθούν οι επιφάνειες (πόμολα, πλήκτρα, κοινόχρηστοι διακόπτες κλπ.) με 54%, τα σούπερ-μάρκετ με 48%, οι χώροι εργασίας με 28% και κάπου αλλού με 7%.