Πρύτανης ΕΚΠΑ: «Να διαχωριστούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από επιχειρηματικές δραστηριότητες»

Πρύτανης ΕΚΠΑ: «Να διαχωριστούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από επιχειρηματικές δραστηριότητες»

Επιφυλακτικός απέναντι στο ενδεχόμενο λειτουργίας ιδιωτικών Πανεπιστημίων, εμφανίστηκε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 984.

Ερωτηθείς για την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η ΝΔ θα επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, πάντοτε με αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης και έλεγχο, ο κ. Δημόπουλος τόνισε: «Για να μπει κανείς σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι κανόνες ότι η χρηματοδότηση τέτοιων μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα είναι τέτοια που δεν θα υποκρύπτει ή θα υπονοείται κάποια σχέση με επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και αυτό είναι κάτι δύσκολο να επιτευχθεί στην Ελλάδα». Πάντως πρόσθεσε ότι όλα τα θέματα πρέπει να τα συζητήσουμε.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι η εικόνα απαξίωσης που μεταφέρεται για τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενώ επεσήμανε ότι το πτυχίο από τα ελληνικά πανεπιστήμια έχει αξία και αντίκρισμα και αυτό αποδεικνύεται από τη ζήτηση Ελλήνων πτυχιούχων στο εξωτερικό. «Πέραν της σύνδεσης του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, στην Ελλάδα οι συνθήκες εργασίας και το ύψος των αμοιβών για τους πτυχιούχους είναι αποτρεπτικά».

Παράλληλα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων είναι ελλιπής και ότι οι αρχές και το προσωπικό του ΕΚΠΑ καταβάλει προσπάθειες ώστε η νέα χρονιά να αρχίσει ομαλά και να περιοριστούν οι ελλείψεις.