Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε το ζεύγος Μαρτίνη

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε το ζεύγος Μαρτίνη

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Παρασκεύη ζήτησε και έλαβε ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του, Γεωργία, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε ο ανακριτής διαφθοράς, Νίκος Τσιρώνης.

Οι δυο κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες. Σε δήλωση τους αρνήθηκαν ότι πήραν μίζα και η Γεωργία Μαρτίνη υποστήριξε ότι τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς της προέρχονται από την οικογενειακή της περιουσία και είναι νόμιμα και φορολογημένα.

"Ο κύρος και κυρία Μαρτινη κλήθηκαν από ανακριτή διαφθοράς και όπως ήταν φυσικό εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την Παρασκευή. Η μια κατηγορία είναι σοβαρή, το ξέπλυμα, την οποία αρνούνται. Τα χρήματα εστάλησαν από περιουσία της συζύγου από γνωστό δικηγόρο" δήλωσε ο δικηγόρος του ζεύγους, Γιάννης Θωμάς.

Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αξίζει να σημειωθεί πως σε βάρος τους δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της απάτης καθώς έχει παραγραφεί.

Το ζεύγος Μαρτίνη κατηγορείται ότι έλαβε ποσό μίζας 3,2 εκατομμύρια μάρκα από τη γερμανική εταιρία Hispitalia International η οποία προμήθευε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Η επίμαχη προμήθεια έγινε το έτος 1998 και ήταν ύψους 12 δισεκατομμυρίων δραχμών (περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ).

Την ίδια περίοδο το ποσό της μίζας-σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές-φεύγει από λογαριασμούς της εταιρίας και καταλήγει σε λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε Ελβετική Τράπεζα.

Το 2001 ένα μέρος των χρημάτων, και συγκεκριμένα 1,1 εκατομμύρια μάρκα καταλήγουν στην off shore εταιρία, State Enterprises με έδρα την Λιβερία.

Όπως προέκυψε ύστερα από αιτήματα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, με το ποσό αυτό η εταιρία αγόρασε το κτίριο δίπλα στο Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο μεταξύ άλλων στεγάζει και τον τηλεοπτικό σταθμό Mega που ενοικιάζει αυτό τον χώρο.

Το 2010, σύμφωνα με την δίωξη, από την off shore εταιρία, αποκτά την ψιλή κυριότητα του κτιρίου η Γεωργία Μαρτίνη και την επικαρπία ο Ανδρέας Μαρτίνης.

Οι αστυνομικοί εισέβαλλαν χθές το βράδυ στο σπίτι του ζεύγους Μαρτίνη και έκαναν εκτεταμένες έρευνες ενώ τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στην ασφάλεια.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν απο 1,5 χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθορας Ελένης Ράικου, στο πλαίσιο έρευνας περιουσιακής καταστασης του ζεύγους Μαρτίνη. Οι επικουροι εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος, μεσω δικαστικών συνδρομών και εκτεταμένων ερευνών διαπίστωσαν πως:

Το 1998 η επιτροπή προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν εισηγήθηκε την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, δηλαδή κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ. Στο πλαίσιο αυτό συνήφθη σύμβαση με την Γερμανική εταιρία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ με συνολικός κόστος 12 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 36 εκατομμυρια ευρώ).

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των εισαγγελέων Δραγάτση, Ελευθεριάνου, ο κ.Μαρτίνης ως προεδρος φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η εταιρία, η οποία μάλιστα υπερκοστολόγησε τη σύμβαση. Το επιπλέον ποσό , σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, αποτελούσε μίζα προς τον πρόεδρο του νοσοκομείου.

ΠΗΓΗ: skai.gr

 

Διαβάστε ακόμα:

- Συνελήφθη ο Ανδρέας Μαρτίνης και η συζυγός του