Πρόσθετες εξηγήσεις ζητεί η Κομισιόν από την Ελλάδα για τα σύνορα

Πρόσθετες εξηγήσεις ζητεί η Κομισιόν από την Ελλάδα για τα σύνορα

Της Ειρήνης Καρανασοπούλου

Το κολλέγιο των Επιτρόπων εξέτασε σήμερα το Σχέδιο Δράσης που έχει υποβάλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στη διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, έχει συντελεστεί πρόοδος αλλά μένουν πολλά ακόμη να γίνουν κι η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα.

Ανακοίνωση της Κομισιόν σημειώνει ότι το Σχέδιο Δράσης που παρουσίασε η Ελλάδα εκθέτει πώς η Ελλάδα θα παράσχει ενισχυμένο προσωπικό για τις διαδικασίες καταγραφής, θα επεκτείνει τις εγκαταστάσεις υποδοχής, θα αναβαθμίσει τα ηλεκτρονικά συστήματα και θα καθιερώσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα αποτελεσματικής ναυτικής παρακολούθησης.

Ωστόσο, η Κομισιόν - όπως αναφέρει η ίδια στην ανακοίνωσή της - θεωρεί πως για ορισμένες δράσεις περισσότερες λεπτομέρειες ή και διευκρινήσεις απαιτούνται, προκειμένου να γίνει ορθή αποτίμηση και παρακολούθηση των προτεινόμενων δράσεων. Ιδιαίτερες ανησυχίες δημιουργεί η έλλειψη λεπτομερών χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση των δράσεων, η έλλειψη πληροφόρησης για το ποιες αρχές είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των συστάσεων κι η ανάγκη να είναι εμπροσθοβαρής και να επανατοποθετεί τις προτεραιότητες το εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας, έτσι ώστε να κάνει ορθή χρήση της σημαντικής χρηματοδότησης που έχει ληφθεί από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ - ιδιαίτερα από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Μάλιστα, η Κομισιόν ζητεί από την Ελλάδα να παράσχει μέχρι τις 26 Απριλίου πρόσθετα στοιχεία και διευκρινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιμετώπιση των ελλείψεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι η προϋπόθεση που έχει θέση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να αρθούν οι εσωτερικοί έλεγχοι που έχουν επιβληθεί μεταξύ χωρών μελών της Συνθήκης Σένγκεν.


Η χρηματοδότηση

Βάσει των στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κομισιόν, η Επιτροπή έχει δώσει από την αρχή του 2015 επείγουσα χρηματοδότηση στην ελληνική κυβέρνηση, σε διεθνείς οργανισμούς και σε ΜΚΟ 181 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι επιπλέον των 509 εκατ. ευρώ που έχουν αποφασισθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του 2014 - 2020 (294,5 εκατ. από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης κι Ενσωμάτωσης - AMIF - και 214,7 εκατ. από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας).

Μετεγκαταστάσεις

Στο μεταξύ, τραγικά είναι τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα όσον αφορά τη μετεγκατάσταση. Στις 16 Μαρτίου είχε τεθεί ως στόχος να φτάσει ο αριθμός των ατόμων που μετεγκαθίστανται στην Ευρώπη τις 6000. Όμως, μόλις 208 επιπλέον άτομα μετεγκαταστάθηκαν, έτσι ώστε συνολικά να ανέρχονται μονάχα στα 1145 -καιι οι χώρες που δέχονται πρόσφυγες να είναι ελάχιστες.