Προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η κυβέρνηση

Προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η κυβέρνηση

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιδόθηκε η κυβέρνηση, δίνοντας έκτακτη συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε λόγος για ευρήματα που δείχνουν εικόνα εμπρησμών, ακραίες καιρικές συνθήκες και κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας όμως ότι δεν υπήρξε κανένα σοβαρό επιχειρησιακό λάθος στους χειρισμούς του κρατικού μηχανισμού.

«Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του Νίκου Τόσκα, των αρχηγών Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ. και του διευθυντή της Διαστημικής Υπηρεσίας, εν τούτοις δεν δόθηκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα όσα ελέχθησαν αφού όπως ειπώθηκε αποτελούν στοιχεία της ανακρίσεως.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε πως υπέβαλε την παραίτησή του αλλά δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό και αναφέρθηκε σε σοβαρές ενδείξεις εγκληματικών ενεργειών και εμπρησμό που έχουν διαθέτουν οι Αρχές, αναφορικά με τις πυρκαγιές στην Ανατολική και Δυτική Αττική. 

«Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά που ξεκίνησε στην Πεντέλη. Εκεί μας προβληματίζουν αρκετά ζητήματα. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει εύρημα που μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες που προχωρούν πολύ γρήγορα», είπε προσθέτοντας ότι «μας προβληματίζει και ο τελευταίος εμπρησμός στη Νέα Μάκρη, που απείχαν το ένα μέτωπο από το άλλο 300 μέτρα. Θα ήθελα να τονίσω τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν σε όλη την περιοχή και να μην ξεχνάμε την ιδιαίτερη αυτοθυσία των πυροσβεστών, αστυνομικών και εθελοντών, που βοήθησαν για τον περιορισμό των απωλειών».

Ερωτηθείς για τις πολιτικές ευθύνες δήλωσε πως τον αφορούν προσωπικά, ωστόσο υποστήριξε πως δεν έχει εντοπίσει τα λάθη στα οποία υπέπεσε «Προσπαθώ να βρω τα λάθη και τις ευθύνες που έχουμε, σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά», είπε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης δήλωσε ότι  «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ενημέρωσε ακόμα ότι συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.

Σημείωσε ακόμα ότι ο Αλ. Τσίπρας έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Για το ζήτημα της εκκένωσης των περιοχών που έπληξαν οι πυρκαγιές, ο υπεύθυνος για τη διαχείριση ανθρώπινου υλικού της Πυροσβεστικής, Δημοσθένης Αναγνωστάκης, ανέφερε ότι «η αστυνομία έκανε εξαιρετική δουλειά, αφήνοντας ελεύθερη την έξοδο προς τη Ραφήνα και την Αθήνα και εμπόδισε την είσοδο. Τα αυτοκίνητα που κάηκαν ήταν στις παράλληλες οδούς, στο Μάτι. Εκεί υπήρχε μεγάλος αριθμός οχημάτων και ανθρώπων».

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «κάθε σχέδιο εκκένωσης απαιτεί χρόνο», προσθέτοντας ότι έγιναν οι προσπάθειες. «Μπορούσε όμως να υλοποιηθεί; Σε 30 λεπτά μπορείτε να προλάβετε μία απόσταση 4 χιλιομέτρων; Η περιφέρεια έστειλε 11 λεωφορεία. Μία και είκοσι το βράδυ, έδωσα εντολή να απομακρυνθούν, διότι κανείς πολίτης δεν δήλωσε συμμετοχή», είπε.

Σε παρέμβασή του, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως δεν φέρει ευθύνη η Πυροσβεστική για το ότι δεν έγινε εκκένωση, επισημαίνοντας ότι «το συγκεκριμένο φαινόμενο που ολοκληρώθηκε σε 1,5 ώρα και προξένησε τους τραγικούς θανάτους, ήταν τόσο γρήγορο που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει εκκένωση ενός οικισμού 15-20 χιλιάδες κατοίκους».