Προσαγωγές και συλλήψεις μετά τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Προσαγωγές και συλλήψεις μετά τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Σε περισσότερες από 30 προσαγωγές και συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία στην περιοχή των Εξαρχείων μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν όταν ολοκληρώθηκε η πορεία αντιεξουσιαστών για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

Περίπου στις 11 μ.μ. η κατάσταση στα Εξάρχεια εξομαλύνθηκε, με δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν απομακρύνει τους ταραξίες από την πλατεία. Το υδροβόλο όχημα «Αίας» της αστυνομίας προχώρησε σε ρίψεις νερού για να σβήσει ορισμένες φωτιές.

Επεισόδια σημειώθηκαν στα Εξάρχεια μετά την ολοκλήρωση της πορείας αντιεξουσιαστών και οργανώσεων της αριστεράς, με ομάδες ατόμων να επιδίδονται σε «κλεφτοπόλεμο» ρίχνοντας βόμβες μολότωφ και μάρμαρα -που είχαν σπάσει από την πλατεία των Εξαρχείων- εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στις οδούς Μαυρομιχάλη, Σολωμού και Στουρνάρη. 

Νωρίτερα ομάδα αντιεξουσιαστών που κατευθυνόταν προς τα Εξάρχεια προσπάθησε να ξηλώσει λαμαρίνες για να στήσει οδοφράγματα και έβαλε φωτιές σε απορρίμματα. Αντιεξουσιαστές επίσης έριξαν μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν, ενώ ένταση σημειώθηκε και στην όδο Μαυρομιχάλη, με νεαρούς να βάζουν φωτιά στο οδόστρωμα.

poreia3

poreia2

Η συγκέντρωση και πορεία αντιεξουσιαστών και οργανώσεων της Αριστεράς ξεκίνησε στις 6 μ.μ. από τα Προπύλαια, κινήθηκε προς την Ομόνοια, μέσω της Σταδίου ανέβηκε στη Βουλή και αποκεί συνέχισε προς τα Εξάρχεια, όπου στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλ. Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση για τις 9 μ.μ.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πορείας ομάδα ατόμων έσπασε τέσσερις στάσεις λεωφορείων.

poreia1

Στη διάρκεια της πορείας αναπτύχθηκε μεγάλη αστυνομική δύναμη, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια. Συγκεκριμένα, 4.000 αστυνομικοί (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ) ήταν -και παραμένουν- επί ποδός στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα drones και ελικόπτερα επιτηρούν από ψηλά την περιοχή. Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας αποκαθίσταται σταδιακά.

Εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 8 μ.μ. και στην Πάτρα, όταν άτομα που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο της δελοφονίας Γρηγορόπουλου επιτέθηκαν με δεκάδες βόμβες μολότοφ ενάντια σε δυνάμεις των ΜΑΤ.

poreia

grigoropoulos1

grigoropoulos

Δύο πορείες στη Θεσσαλονίκη 

Δύο πορείες πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η πρώτη, στην οποία συμμετείχαν μέλη αναρχικών συλλογικοτήτων, ξεκίνησε από την Καμάρα, κατέβηκε από την οδό Εθνικής Αμύνης, κινήθηκε στην Τσιμισκή και κατέληξε στο αρχικό σημείο.

Kλούβες της Αστυνομίας δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Συντριβανίου, κόβοντας τον δρόμο προς το ΑΠΘ, ενώ κατά μήκος της οδού Μελενίκου είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Η δεύτερη πορεία, με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων και ατόμων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ξεκίνησε, επίσης, από την Καμάρα, κινήθηκε στις οδούς Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή, ανέβηκε στην οδό Αριστοτέλους και ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών πήγε προς το κτίριο του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου διαλύθηκαν.

Η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης έχει αποκατασταθεί.

Μαθητικές πορείες σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Μαθητική πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγρόπουλου πραγματοποιήθηκε στις 12 μ. στην Αθήνα. Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και μέσω της Σταδίου κατέληξε στη Βουλή. 

ΠΟΡΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΗΝΑ

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της Αναρχικής Μαθητικής Ομάδας στην Καμάρα στις 12:00 και ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. 

Αντιστοίχως και στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε πορεία στις 12 μ.