Προς μικρή αύξηση της παραγωγής τον Ιούνιο ο OPEC+

Προς μικρή αύξηση της παραγωγής τον Ιούνιο ο OPEC+

Ο OPEC+ είναι πιθανό να τηρήσει την υπάρχουσα συμφωνία του και να συμφωνήσει άλλη μια μικρή αύξηση της παραγωγής για τον Ιούνιο όταν συνεδριάσει στις 5 Μαΐου, ανέφεραν στο Reuters την Πέμπτη έξι πηγές από τον όμιλο, παρόλο που η Ρωσία αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής του.

Ο Οργανισμός και οι σύμμαχοι έχουν προβεί σε μειώσεις- ρεκόρ της παραγωγής από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2021 προβλέπει πως ο όμιλος πρόκειται να αυξήσει τους στόχους παραγωγής κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να χαλαρώσει τις υπόλοιπες περικοπές παραγωγής του.

Τον περασμένο μήνα, συμφώνησε να προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής για τον Μάιο.

Ωστόσο, μεγάλοι καταναλωτές, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, πιέζουν τον OPEC+ να ενισχύσει την παραγωγή με ταχύτερους ρυθμούς, ειδικά καθώς οι δυτικές κυρώσεις έπληξαν τη ρωσική παραγωγή. Πάντως, δυσκολεύεται να παράγει τους συμφωνημένους στόχους του, μια τάση που είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Συγκεκριμένα, παρήγαγε 1,45 εκατ. bpd κάτω από τους στόχους παραγωγής της τον Μάρτιο, καθώς η ρωσική παραγωγή άρχισε να μειώνεται, σύμφωνα με στοιχεία.

Η Ρωσία ίσως δει την παραγωγή πετρελαίου της να μειώνεται έως και 17% το 2022, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που είναι σε γνώση του Reuters.