Πρώην κρατούμενος για διάδοση τρομοκρατικού υλικού ο δράστης
Τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο

Πρώην κρατούμενος για διάδοση τρομοκρατικού υλικού ο δράστης

Για «επίθεση που συνδέεται με την τρομοκρατία» κάνουν λόγο οι βρετανικές αρχές ασφαλείας, μετά την εξουδετέρωση του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή Streatham High Road της βρετανικής πρωτεύουσας. Δύο τραυματίες (ένας εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση) ο απολογισμός της επίθεσης.

Δράστης της επίθεσης είναι ο 19χρονος Σουντές Αμάν που είχε συλληφθεί το 2019 για διάδοση τρομοκρατικού υλικού και για συλλογή πληροφοριών χρήσιμων για επιθέσεις είναι ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Λονδίνο τραυματίζοντας πολίτες.

Ο 19 χρονος δράστης, ο οποίος είχε πάνω του έναν ψεύτικο εκρηκτικό «μηχανισμό», σύμφωνα με την αστυνομία είναι ο Σουντές Αμάν, που είχε αποφυλακιστεί  εδώ και περίπου μία εβδομάδα, έχοντας εκτίσει το μισό τις τρίμηνης ποινής φυλάκισης που του είχε επιβληθεί για αδικήματα σχετικά με την τρομοκρατία.

Μάλιστα επιβεβαιώθηκαν και οι πληροφορίες ότι ήταν υπό παρακολούθηση ενώ διευκρινίστηκε ότι πράκτορες αντιτρομοκρατικής μονάδας βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης «στο πλαίσιο μιας προληπτικής επιχείρησης».

Ο Σουντές Αμαν είχε συλληφθει το 2018 σε ηλικία 18 ετών και είχε ομολογήσει 13 τρομοκρατικά αδικήματα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας είχε αναφερθεί ιδιαίτερα στο πάθος του για την εξτρεμισμό και το Ισλαμικό Κράτος. 

Μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας του δράστη και της είδησης ότι βρισκόταν στη φυλακή, ο Βρετανός πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγή στο σωφρονιστικό πλαίσιο, προβλέποντας πιο αυστηρά μέτρα για όσους τελούν εγκλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία. 

Μάλιστα, βίντεο που τράβηξε περαστικός καταγράφει καρέ καρέ την στιγμή που αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν τον δράστη της επίθεσης.

Η αστυνομία του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι ένας άνδρας που πυροβολήθηκε σε ένα περιστατικό που συνδέεται με την τρομοκρατία στο νότιο τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας είναι νεκρός, ενώ επιβεβαιώνεται η ύπαρξη δύο τραυματιών από την επίθεση, οι οποίοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο. Ένας εκ των τραυματιών νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, φέροντας τραύμα από μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το δίκτυο Sky News, ήταν ο δράστης της επίθεσης του Λονδίνου βρισκόταν υπό παρακολούθηση την βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο άνδρας που πυροβολήθηκε από την αστυνομία γύρω στις 2.00 μ.μ. σήμερα στην οδό Στρέταμ (νότιο Λονδίνο) είναι νεκρός», ανέφερε η Μητροπολιτική Αστυνομία στο Twitter.

Επιπλέον, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή όπου σημειώθηκε το επεισόδια, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Τέλος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες επί τόπου βρίσκονται 8-9 ασθενοφόρα για να παραλάβουν τους τραυματίες από την επίθεση, ωστόσο ο ακριβής τους αριθμός δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Πολλά βίντεο της σκηνής αναρτήθηκαν στο Twitter αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν από το πρακτορείο Ρόιτερ. Σε ένα από αυτά, φαίνεται ένας άνδρας πεσμένος στο έδαφος σε έναν εμπορικό δρόμο και τουλάχιστον δύο ένοπλοι αστυνομικοί προτάσσουν τα όπλα τους πίσω από ένα αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά με τα μπλε φώτα του αναμμένα.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει ελικόπτερα να υπερίπτανται του σημείου και αστυνομικά αυτοκίνητα στους παρακείμενους δρόμους.

«Ευχαριστώ» μέσω twitter είπε στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για το περιστατικό «που η αστυνομία ανακήρυξε ως συνδεόμενο με τρομοκρατία. Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες και με όσους έχουν επηρεαστεί». 

AP Photo/Alberto Pezzali