Προχωρά το σχέδιο προσβασιμότητας στην Ελευσίνα ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Προχωρά το σχέδιο προσβασιμότητας στην Ελευσίνα ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Προχωρά το σχέδιο ολοκληρωμένης προσβασιμότητας στο Δήμο Ελευσίνας ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023 και μετά την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης της χρηματοδότησης 1 εκατομμυρίου ευρώ για την υλοποίησή του. Το σχέδιο ολοκληρωμένης προσβασιμότητας και παρεμβάσεων αφορά στην ενίσχυση της βαδισιμότητας και του ποδηλάτου, και αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της Κάτω Ελευσίνας και του κέντρου της πόλης, και να την κάνει πιο λειτουργική και σύγχρονη.

Η πρόταση για το σχέδιο ολοκληρωμένης προσβασιμότητας είχε υποβληθεί από τον Δήμο Ελευσίνας στη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όσο για τη μελέτη, εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Μελετών και Έργων Αστικών Αναπλάσεων του Υπουργείου σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ελευσίνας.

Το έργο ολοκληρωμένης προσβασιμότητας αποτελεί τμήμα του συνολικού έργου που προβλέπεται από τη μελέτη και αφορά στην υλοποίησή του σε συγκεκριμένες οδούς και σε τμήματα αυτών. Οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων που περιγράφονται στο σχέδιο αφορούν στη δημιουργία ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος, ολοκληρωμένου δικτύου κίνησης πεζών, ολοκληρωμένου δικτύου κίνησης ποδηλάτου, σε μονοδρομήσεις, parklets και στην αντικατάσταση οδοφωτισμού.

Ειδικότερα, το συνολικό μήκος των οδών παρέμβασης είναι 883 μέτρα, πραγματοποιείται επίσης ανάπλαση και δημιουργία πεζοδρομίων επιφανείας 4.140 τ.μ., φυτεύονται 290 μεγάλα δέντρα και δημιουργούνται 16 parklets.