Προχωρά ο σχεδιασμός για ένταξη δικτύων φυσικού αερίου σε πόλεις της Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Προχωρά ο σχεδιασμός για ένταξη δικτύων φυσικού αερίου σε πόλεις της Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Το σχεδιαζόμενο έργο των υποδομών φυσικού αερίου και η ένταξη και της πόλης της Ορεστιάδας, χωρίς συνδετήριο αγωγό αλλά με σύστημα CNG, μετά τις πέντε μεγάλες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης στο σύστημα διανομής φυσικού αερίου στην οικιακή κατανάλωση, απασχόλησε την συνάντηση του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Γιώργου Παυλίδη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Θόδωρο Κιτσάκο και συνεργάτες του που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τόσο ο σχεδιασμός όσο κι επιμέρους προβλήματα εφαρμογής του, λόγω των ιδιαίτερων μορφολογικών χαρακτηριστικών της Περιφέρειας. Ο κ. Παυλίδης ζήτησε τη μέγιστη ένταξη που, τεχνικά, είναι εφικτή.

"Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με εσωτερική διόρθωση στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι αποφασισμένη να καλύψει τη δαπάνη που της αντιστοιχεί, για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων. Η πρώτη πρόσκληση για τις κατασκευές θα εκδοθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα" δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης, Γιώργος Παυλίδης.

Σε πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο, με θέμα "Φυσικό Αέριο και Ανάπτυξη", ο κ. Παυλίδης είχε χαρακτηρίσει ως "αδικία και μεγάλη αντίφαση να προσδιορίζεται πολιτικά και τεχνοκρατικά αλλά και να επιβαρύνεται ως ενεργειακός κόμβος η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ ταυτόχρονα, με προσχηματικό τρόπο, να αποκλείεται από τη χρήση της φτηνής πηγής ενέργειας και να μην υπάρχουν δίκτυα χαμηλής τάσης".

Να σημειωθεί, τέλος, ότι, όπως είχε τονίσει στο ίδιο συνέδριο, ο κ. Παυλίδης, η ΠΑΜ-Θ σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ και δια της ΕΥΔ, μετά και από την εξασφάλιση ιδιωτικής χρηματοδότησης της τάξης των 21,6 εκατομμυρίων ευρώ για την πρώτη φάση του έργου, το επόμενο διάστημα προχωρεί σε ανάλογη πρόσκληση, ενεργώντας ταυτόχρονα για την ανεύρεση όλων των απαιτούμενων ιδιωτικών πόρων, που είναι αναγκαίοι για την ολοκλήρωση του έργου στο σύνολο των πέντε πόλεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ