Προειδοποίηση οδηγών σε μετρό, ηλεκτρικό και λεωφορεία για στάσεις εργασίας

Προειδοποίηση οδηγών σε μετρό, ηλεκτρικό και λεωφορεία για στάσεις εργασίας

Για ακινητοποίηση των συρμών του Μετρό και του Ηλεκτρικού (Γραμμές 1, 2 και 3) την Τετάρτη, από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας, προειδοποιούν οι ηλεκτροδηγοί, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους, ενώ για στάσεις από αύριο Τρίτη έχουν προειδοποιήσει και οι οδηγοί των λεωφορείων.

Το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζόμενων Κίνησης ΣΤΑΣΥ, καταγγέλλει τη διοίκηση για την οργάνωση των δρομολογίων της Γραμμής 3, που «δεν εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό και τους εργαζομένους». Αναφέρεται στις συνθήκες εργασίας, τονίζοντας πως αναγκάζονται να εκτελούν δρομολόγια, με συρμούς στους οποίους είναι εκτός λειτουργίας το κλιματιστικό στις καμπίνες των οδηγών, ενώ προκειμένου να βγει το πρόγραμμα, πρέπει να δουλεύουν στα ρεπό τους χωρίς ημέρες ξεκούρασης.

Όπως επισημαίνουν, αντί η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να ασχοληθεί με τα υφιστάμενα προβλήματα, «προχώρησε σε ακόμα ένα βήμα 'επιβράβευσης' των ηλεκτροδηγών, εφαρμόζοντας προγράμματα επίπονα με ακόμα πιο πολλά δρομολόγια ανά άτομο, που για να υλοποιηθούν πρέπει αναγκαστικά οι συνάδελφοι να εργάζονται σε ημέρες που έχουν ρεπό».

«Ήταν πολύ δύσκολο για τους διοικούντες να περιμένουν δύο μήνες, ώστε ο σχεδιασμός να γίνει ολοκληρωμένος τον Σεπτέμβρη, περιλαμβάνοντας τους νέους συναδέλφους που καθυστερημένα προσλήφθηκαν και εκπαιδεύονται ακόμη» αναφέρουν σκωπτικά οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους.

Διακεκομμένες βάρδιες για τους οδηγούς

Τέλος, το σωματείο στην ανακοίνωσή του, καταγγέλλει ότι, παρά τα αιτήματα από τον περασμένο Απρίλιο, που αφορούσαν στη συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων εν όψει του καλοκαιριού, στους 40χρονους γερασμένους συρμούς της Γραμμής του ΗΣΑΠ, «η ΣΤΑΣΥ δεν κατάφερε να συντονίσει τις σχετικά απλές εργασίες (π.χ. καθαρισμός φίλτρων) και έτσι δρομολογούνται συρμοί οι οποίοι ουσιαστικά θυμίζουν υψικάμινο, οι δε εργαζόμενοι καλούνται να τους χειριστούν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους».  
 
Σημειώνεται πως και οι οδηγοί των λεωφορείων, έχουν προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα, πως από αύριο έως και την Παρασκευή 9 Ιουλίου, θα προβαίνουν καθημερινά σε 5ωρες στάσεις εργασίας, μεταξύ 12:00-17:00, αν η ΟΣΥ εξακολουθεί να εφαρμόζει το χειμερινό πρόγραμμα, στο οποίο κανονίζονται διακεκομμένες βάρδιες για τους οδηγούς.