Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στις μη τουριστικές μικρές κοινωνίες

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στις μη τουριστικές μικρές κοινωνίες

«Αυτό το οποίο δείχνουν τα στοιχεία, είναι ότι υπάρχει ένα ποσοστό σε δήμους και περιφέρειες όπου το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό, ενώ αντίθετα σε τουριστικές περιοχές είναι καλύτερη η εικόνα», τόνισε ο δήμαρχος Τρικάλων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για την πορεία των εμβολιασμών.

Υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει αγωνία, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το οποίο έρχεται και προς την Ελλάδα, ο Δ. Παπαστεργίου επισήμανε ότι «οι περιοχές που σημειώνονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, είναι οι μικρές κοινωνίες που δεν υπάρχει τουρισμός και δεν υπάρχει ίσως η ανάγκη ή η επιτακτικότητα του εμβολιασμού».

«Ήδη σε κάποιες περιφέρειες, κυρίως στην Κρήτη φαίνεται να ενσκήπτει, πολύ πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος, οπότε εδώ ακριβώς έρχεται και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης. Ενώ την ώρα αυτή το υπουργείο Παιδείας έχει στήσει τις δομές, υπάρχει επάρκεια εμβολίων και μάλιστα μπορεί να επιλέξει κανείς το εμβόλιο που προτιμά, φαίνεται να υπάρχει μια υστέρηση στην προθυμία κάποιων ανθρώπων να εμβολιαστούν», ανέφερε.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι τρεις οι κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. «Εναι αυτοί που πιστεύουν σε παράλογα πράγματα, που βάζουν κέρματα και ψαλίδια στα μπράτσα να δουν αν κολλάνε με τους οποίους δεν μπορείς να πεις και πολλά, αλλά για όλους τους υπόλοιπους που είναι απλά αναποφάσιστοι και διστακτικοί, εκεί μπορούμε να μιλήσουμε και να μεταφέρουμε τις εικόνες των επιστημόνων, αυτούς πρέπει να πείσουμε που μπορεί να πίστευαν ότι η πανδημία υποχωρεί».

«Με κοινή προσπάθεια της αυτοδιοίκησης, γιατί πλέον τοπικά πρέπει να επέμβουμε, θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο και είναι απαραίτητο γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς το 70% της ανοσίας που πρέπει να χτίσουμε δεν είναι τόσο εύκολο, και τώρα που είναι καλοκαίρι και είμαστε έξω, είμαστε καλά, αλλά όταν αρχίσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα», κατέληξε ο Δ. Παπαστεργίου.