Προβλήματα στο Ρίο πέντε μέρες πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας

Προβλήματα στο Ρίο πέντε μέρες πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο της Βραζιλίας καθώς πέντε μέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα κυρίως στο Ολυμπιακό χωριό όπου το σύστημα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης των κοιτώνων των αθλητών έχει ατέλειες, με αποτέλεσμα κάποιες αποστολές να αναζητούν καταλύματα εκτός.

Το θέμα με το Ολυμπιακό Χωριό παρουσιάστηκε, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Καθημερινής" κατά την άφιξη της αυστραλιανής ομάδας, η οποία διαπίστωσε ότι οι χώροι φιλοξενίας είναι απαράδεκτοι. Ακολούθησαν επισκευές, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να διαμαρτύρονται και πολλές άλλες εθνικές ομάδες. Η επιτροπή της Αργεντινής αποφάσισε να ενοικιάσει κοντινά διαμερίσματα για να στεγάσει την αποστολή της. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας δημοσίευσε φωτογραφίες με βρώμικα παράθυρα και βουλωμένα σιφόνια για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της. Οι Σουηδοί αθλητές έφυγαν οργισμένοι από το Χωριό, ενώ ένας Κενυάτης έγραψε «Παρακαλώ, επισκευάστε την τουαλέτα μου» σε έναν πίνακα ανακοινώσεων της εγκατάστασης.

Μια ομάδα 600 υδραυλικών και ηλεκτρολόγων επιστρατεύθηκε για να επισκευάσει τα προβλήματα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ απεσταλμένων, από τα 272 διαμερίσματα τα 57 παρουσίαζαν προβλήματα, όπως έλλειψη ρεύματος και ντους...

"Πονοκέφαλος" για τους διοργανωτές είναι φυσικά η ασφάλεια, καθώς η Βραζιλία είναι μεν «εξοικειωμένη» με την εγκληματικότητα, αλλά δεν έχει εμπειρία αντιτρομοκρατικής θωράκισης. Την Πέμπτη, η αστυνομία της χώρας συνέλαβε άνδρα που θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, αφότου παρακολούθησε τη διαδικτυακή «συμπεριφορά» του. Στις 21 Ιουλίου, οι Αρχές της Βραζιλίας συνέλαβαν δέκα άτομα που κατηγορούνταν ότι ανήκαν σε ομάδα που υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος και σχεδίαζαν το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ακολούθησαν ακόμη δύο συλλήψεις.

Η Βραζιλία ζει σε έναν κόσμο ανέγγιχτο από τρομοκρατικά γεγονότα ωστόσο τώρα έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα και ο αρμόδιος υπουργός στο κρατίδιο του Ρίο παραδέχθηκε ότι οι Αρχές ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.