Προβλήματα από την κακοκαιρία σε οδικό δίκτυο και λιμάνια - Καταστροφές στη Λέσβο

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε οδικό δίκτυο και λιμάνια - Καταστροφές στη Λέσβο

Η κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά χιονοπτώσεις, θυελλώδεις βοριάδες, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και βροχές στα νότια κυρίως παραθαλάσσια, θα συνεχιστεί έως το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές, θα επεκταθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας, της Κεντρικής και Ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στη Δυτική Ελλάδα. Ενδεικτικό υψόμετρο χιονόπτωσης στα βόρεια εκτιμάται πως θα είναι πάνω από 300 μέτρα, στα κεντρικά πάνω από 500 και στα νότια πάνω από 700 μέτρα.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης οι χιονοπτώσεις στη Μακεδονία θα εξασθενήσουν.

Παράλληλα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν σε όλη τη χώρα, ενώ στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν τα 9 και κατά τόπους 10 μποφόρ.

Σε ό,τι αφορά τα νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Βαθμιαία μέχρι τη νύχτα της Πέμπτης οι βροχές θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν.

Λέσβος: Πλημμύρες, κατολισθήσεις και ζημιές από την σφοδρή καταιγίδα

Πολλά προβλήματα προκάλεσε στη Λέσβο η καταιγίδα "Πηνελόπη" που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης το νησί. Το ξαφνικό μπουρίνι διήρκεσε αρκετές ώρες προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, στο οδικό δίκτυο, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για τη διάσωση πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί από τους ορμητικούς χειμάρρους.

Χιονοπτώσεις και κυκλοφορία οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες

Η κακοκαιρία έχει φτάσει και στην Αττική με τις πρώτες νιφάδες χιονιού να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Πάρνηθα. 

Στους δέκα πόντους φτάνει το ύψος του χιονιού στα ορεινά του νομού Τρικάλων, ενώ 14 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων συνδράμουν, για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Οι δρόμοι, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι καθαροί στο επαρχιακό και στο εθνικό δίκτυο μέχρι τώρα, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών.

Λόγω χιονόπτωσης και παγετού, ωστόσο, απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορισμένα σημεία του επαρχιακού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ενημερώνει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο νομό Ημαθίας αλυσίδες είναι απαραίτητες:

Στην παλαιά εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας, - Κοζάνης, από το 91ο χιλιόμετρο έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,

Στην επαρχιακή οδό Βέροιας - Σελίου, από το 14ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου.

Στη δημοτική οδό Νάουσας - 3-5 Πηγαδιών, από το 7ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο και
στη δημοτική οδό Νάουσας - Σελίου, από το 7ο χιλιόμετρο έως χιονοδρομικό κέντρο.

Στο νομό Κιλκίς, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται: στην επαρχιακή οδό Καστανερής - Λιβαδίων.

Στο νομό Χαλκιδικής, αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδος.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας από το λιμάνι του Πειραιά δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Αδαμάντιος Κοραής" για τις δυτικές Κυκλάδες ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα για Κυκλάδες. Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από το Λαύριο.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Πρίνου Καβάλα-Θάσου, Κεραμωτής-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Επίσης θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι έντασης έως και εννέα μποφώρ επικρατούν στο βόρειο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί ο απόπλους των πλοίων από και προς το λιμάνι της Μυτιλήνης μέχρι και τις 12 σήμερα τα μεσάνυχτα.

 Το απαγορευτικό σύμφωνα με το κεντρικό λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ισχύει εκτός και αν εξασθενήσουν οι άνεμοι και λήξει νωρίτερα. Στις 12 σήμερα το μεσημέρι έφτασε στη Μυτιλήνη το πλοίο από Πειραιά και Χίο που είχε αποπλεύσει τα μεσάνυχτα μετά τη λήξη της απεργίας των ναυτεργατών, ενώ στο λιμάνι της Καβάλας παραμένει λόγω των βόρειων ισχυρών ανέμων το πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο προς Λήμνο, Λέσβο και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.