Προ των πυλών η επίταξη γιατρών εφόσον χρειαστεί - Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Προ των πυλών η επίταξη γιατρών εφόσον χρειαστεί - Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και η μεγάλη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, φέρνουν προ των πυλών το θέμα των επιτάξεων ιδιωτών γιατρών, κάτι που επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Οικονόμου όσο και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τρίτη δόση του εμβολίου να χορηγείται πριν από την παρέλευση έξι μηνών. Εκρηκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με την πληρότητα σε απλές κλίνες και ΜΕΘ covid να έχει φτάσει στο 100%, σύμφωνα με την ΕΡΤ, 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών γιατρών, «είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί». Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα όπου η πίεση στις κλίνες Covid είναι πολύ μεγάλη καθώς δίνονται και κλίνες non Covid. Αμέσως - πρόσθεσε - βρίσκεται κρεβάτι σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ για ασθενείς που  διασωληνώνονται.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι οδηγίες για την τρίτη δόση και να αρχίσει να χορηγείται νωρίτερα από τους 6 μήνες, σημειώνοντας πως η  αρμόδια επιτροπή εμβολιασμών συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. 

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε ότι η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται, ιδιαίτερα σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπου εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Απαντώντας σε ερώτηση για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, σημείωσε πως θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο, ακόμα και επίταξη ιδιωτών γιατρών, αν εκείνοι δεν ανταποκριθούν στα κίνητρα που έχουν δοθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι έχουν προστεθεί κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα και θα προστεθούν και άλλες προκειμένου να οργανωθεί το σύστημα υγείας για να αντέξει.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ, εκρηκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, καθώς η πίεση είναι ασφυκτική και στις απλές κλίνες και στις ΜΕΘ, με 100% πληρότητα στις νοσηλείες covid. Συνεχείς ήταν οι εισαγωγές στην εφημερία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. 8 βρέφη και παιδιά, ηλικίας έως 14 ετών, νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική. Στο νοσοκομείο υπάρχουν τέσσερις ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ έχουν συνενωθεί 4 χειρουργικές κλινικές.

Στην Καρδίτσα, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, κατήγγειλε ότι τρεις ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ ένας ασθενής εξ αυτών κατέληξε, καθώς δεν μπόρεσε να βρεθεί κρεβάτι.

Στο κόκκινο παραμένει η Θεσσαλία. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, επισκέφθηκε την περιοχή και είχε σύσκεψη με εκπροσώπους της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών.

Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει αύξηση και στις εισαγωγές των ασθενών και στα νοσοκομεία της Αθήνας. Το Νοσοκομείο Γεννηματάς στην εφημερία του δανείστηκε ράντσα από το Σωτηρία, καθώς οι εισαγωγές ασθενών ήταν συνεχείς όλη τη νύχτα.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπάρχουν, γίνεται λόγος ακόμη και 10.000 κρούσματα ημερησίως. Ενθαρρυντική, ωστόσο, είναι η μεγάλη αύξηση στους εμβολιασμούς 1ης δόσης την τελευταία εβδομάδα που αγγίζει το 60%.