Πράσινο φως από EWG για εκταμίευση των €7,5 δισ.

Πράσινο φως από EWG για εκταμίευση των €7,5 δισ.

Οι τεχνοκράτες του EuroWorking Group άναψαν την Πέμπτη το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ δίνοντας πλέον τη σκυτάλη στα κοινοβούλια και κατόπιν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να εγκρίνουν την εντολή αποδέσμευσης των χρημάτων προς την Αθήνα από τον ESM.

Τα δανεικά που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των 10,3 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα είναι διαθέσιμα στην Αθήνα τρεις μέρες πριν το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit και συγκεκριμένα στις 20 Ιουνίου, ενώ μια ημέρα αργότερα η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα εγκρίνει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα για τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών απευθείας από το ευρωσύστημα.

Οι δύο εκκρεμότητες που αφορούν τη μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και στη νομική κάλυψη των εμπειρογνωμώνων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, μετατίθενται σύμφωνα με πληροφορίες για την αξιολόγηση του Φθινοπώρου, καθιστώντας εφικτή την αποδέσμευση της δόσης. Αποκτούν, ωστόσο και αυτά τη διάσταση των «οροσήμων» για την επόμενη αξιολόγηση από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση σε σπαστές δόσεις των 2,8 δισ. ευρώ.

Το βάρος της απόφασης μετατοπίζεται πλέον στα πέντε εθνικά Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φιλανδίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμά τους. Στη συνέχεια η σκυτάλη θα περάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο για την τελική απόφαση της εκταμίευσης.

Η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα απελευθερωθεί στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, και πάντως πριν από την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου.

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών στους δανειστές της χώρες, ενώ περίπου 1,8 διs. ευρώ θα διοχετευθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες προμηθευτές.