Πραγματοποιήθηκε σήμερα ενημέρωση των πρέσβεων των χωρών της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Πραγματοποιήθηκε σήμερα ενημέρωση των πρέσβεων των χωρών της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Αφιερωμένη στις προσπάθειες της Ελλάδας να διαχειριστεί την κρίση που προκάλεσε η ομαδική φυγή προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, είναι αυτή η εβδομάδα, από την προεδρία της Μάλτας στην ΕΕ.

Σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποιήθηκε συνολική ενημέρωση προς τους 27 πρεσβευτές της ΕΕ για το έργο που παρήγαγε η χώρα μας στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και της FRONTEX.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, υποδεχόμενος τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση του έργου που έχει γίνει για την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, ώστε να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό αλλά και ευρωπαϊκό, από πλευράς αξιών, τρόπο η διαχείριση του ζητήματος αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Είπε ότι πραγματικά το Λιμενικό Σώμα και η αστυνομία έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά προσθέτοντας ότι ακόμα και οι πιο διστακτικοί ή αυτοί που ασκούσαν άδικη κριτική στην Ελλάδα, όταν επισκέπτονταν τα νησιά, αναγνώρισαν αυτές τις σημαντικές προσπάθειες της Ελλάδας με πολύ καθαρό τρόπο.

Ο υπουργός συνεχάρη επίσης τα συναρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη αλλά και το Λιμενικό Σώμα για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν.

Ο πρέσβης της Μάλτας στην Αθήνα, Joseph Cuschieri σε αντιφώνησή του είπε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της μαλτέζικης προεδρίας.

«Πιστεύω ότι το εξάμηνο που μόλις πέρασε κάναμε μεγάλες προσπάθειες και πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα όχι μόνο χάριν των μεταναστών των ιδίων -που είναι φυσικά η ανθρώπινη διάσταση αυτού του προβλήματος- αλλά και επ' ωφελεία των ευρωπαϊκών κρατών-μελών που αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες επί του θέματος» τόνισε.

Προσέθεσε ότι ο λόγος που διοργανώνεται η εβδομάδα μετανάστευσης είναι ότι η μαλτέζικη προεδρία θέλει δώσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης αλλά και ένα μήνυμα για την υποχρέωση της ισοκατανομής των βαρών των κρατών-μελών στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Ο κ. Cuschieri είπε επίσης ότι αυτή είναι η πρώτη εκδήλωση της εβδομάδας μετανάστευσης και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία γιατί πραγματικά με την πολύ καλή δουλειά που έκαναν και τη διάσωση πολλών ανθρώπινων ζωών, έδωσαν πραγματικά το υπόδειγμα των αξιών της ΕΕ και ένα μήνυμα σε όσες χώρες αρνούνται η διστάζουν να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Ο πρέσβης της Μάλτας σημείωσε επίσης ότι Ελλάδα και Μάλτα είναι μικρές χώρες και έχουν αποδείξει ότι οι μικρές χώρες εντός ΕΕ μπορούν να καταφέρουν πολλά.

Οι 27 πρέσβεις της ΕΕ, μετά την ενημερωτική συνάντηση από το Λιμενικό Σώμα, όπου τους παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ξεναγήθηκαν στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και στο κτίριο της FRONTEX.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ