ΠΟΥ: Σχεδόν αδύνατη η αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στη Συρία

ΠΟΥ: Σχεδόν αδύνατη η αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στη Συρία

Η αποστολή διεθνούς ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στη Συρία είναι σχεδόν αδύνατη, ιδιαίτερα στις ζώνες που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, στις οποίες ζουν 1,7 εκατ. άνθρωποι, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

"Η πρόσβαση είναι το βασικό μέλημά μας" είπε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Συρία Ελίζαμπεθ Χοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. "Το να δρούμε σε μια σύρραξη, όπως αυτή της Συρίας, είναι σχεδόν αδύνατον", πρόσθεσε.

Η κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός είναι η πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές, σημείωσε η Χοφ. Ο ΠΟΥ δεν είναι σε επαφή με το ΙΚ αλλά έχει επαφή με γιατρούς που εργάζονται στις ζώνες οι οποίες είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Καθημερινά τραυματίζονται στη Συρία 25.000 άνθρωποι --πολίτες ή ένοπλοι όλων των πλευρών-- σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Περισσότερα από τα μισά (58%) από τα 113 νοσοκομεία που λειτουργούσαν στη χώρα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος έχουν πλέον κλείσει ή οι δυνατότητες νοσηλείας τους έχουν περιοριστεί κατά πολύ. Ακόμη και αυτά που παραμένουν ανοιχτά λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφενός γιατί η ηλεκτροδότηση είναι ανεπαρκής και αφετέρου γιατί έχουν έλλειψη προσωπικού.

Το ΙΚ ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη Συρία, η οποία από το 2011 σπαράσσεται και από τον εμφύλιο πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους. Οι τζιχαντιστές πάντως φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα υποχωρούν καθώς σφυροκοπούνται, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, από τη ρωσική πολεμική αεροπορία και από τα μαχητικά αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ