ΠΟΥ: Ενέκρινε το ινδικό εμβόλιο Covaxin για έκτακτη χρήση

ΠΟΥ: Ενέκρινε το ινδικό εμβόλιο Covaxin για έκτακτη χρήση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε το εμβόλιο Covaxin, κατά του κορονοϊόυ, της Ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Bharat Biotech για χρήση έκτακτης ανάγκης, ανοίγοντας το δρόμο για να γίνει αποδεκτό το εγχώριο εμβόλιο ως έγκυρο  σε πολλές φτωχές χώρες.

Η λίστα χρήσης έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στην Bharat Biotech να στείλει το εμβόλιο γνωστό ως Covaxin σε χώρες που βασίζονται στην καθοδήγηση του ΠΟΥ για τις ρυθμιστικές τους αποφάσεις. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει εκατομμύρια Ινδούς που έχουν λάβει το εμβόλιο να ταξιδέψουν εκτός της χώρας.

Η συμβουλευτική ομάδα αναμενόταν να λάβει απόφαση για το Covaxin την περασμένη εβδομάδα, αλλά είχε ζητήσει πρόσθετες διευκρινίσεις από την Bharat Biotech προτού πραγματοποιήσει μια τελική αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους για την παγκόσμια χρήση του εμβολίου.

Το Covaxin επανεξετάστηκε επίσης από τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Ανοσοποίηση του ΠΟΥ, η οποία συνέστησε τη χρήση της σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες 18 ετών και άνω. Το Covaxin είναι το έβδομο εμβόλιο κατά της Covid που παίρνει έγκριση από τον ΠΟΥ, μετά από εκείνα των Pfizer/BioNTech, της Moderna, της AstraZeneca, της Johnson & Johnson, της Sinovac Biotech και της Sinopharm.

Η έγκριση του ΠΟΥ μπορεί επίσης να ανοίξει τον δρόμο για την Ινδία να δεσμεύσει προμήθειες στην παγκόσμια προσπάθεια κοινής χρήσης εμβολίων COVAX, η οποία συνυποκαθίσταται από τον ΠΟΥ και στοχεύει να παρέχει δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η Bharat Biotech, η οποία ανέπτυξε το Covaxin με έναν κρατικό ερευνητικό οργανισμό της Ινδίας, άρχισε να μοιράζεται δεδομένα με τον ΠΟΥ από τις αρχές Ιουλίου. Οι μετοχές του εταίρου της Bharat Biotech που εδρεύει στις ΗΠΑ, Ocugen Inc (OCGN.O) εκτινάχθηκαν πάνω από 6% στις συναλλαγές πριν από την αγορά μετά την απόφαση του ΠΟΥ.