Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση στους επιδημιολογικούς δείκτες - Τι εκτιμούν οι ειδικοί
Κορονοϊός

Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση στους επιδημιολογικούς δείκτες - Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι δικοί για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον είναι αυτή που κυριαρχεί. Όπως τονίζουν το 75% με 82% των θανάτων αφορούν σε άτομα πάνω από 70 ετών που είναι ανεμβολίαστοι και οι θάνατοι σε μικρότερες ηλικίες έχουν μειωθεί. Ενώ «βλέπουν» ουσιαστική αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες μετά από δύο μήνες.

Μαγιορκίνης: Πιο ήπια η Όμικρον - Μειώθηκαν οι θάνατοι σε νεότερες ηλικίες

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα, την αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες αλλά και την μετάλλαξη Όμικρον μίλησε νωρίτερα σήμερα στον ΑΝΤ1 ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να κυριαρχεί με τα κρούσματα από την Δέλτα να έχουν πέσει στα 4.000 με 5.000.

Επιπροσθέτως, σχετικά με το προφίλ των θανάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι το βασικό στοιχείο είναι το 75% με 82% των θανάτων είναι άτομα πάνω από 70 ετών που είναι ανεμβολίαστοι και πρόσθεσε ότι οι θάνατοι σε μικρότερες ηλικίες έχουν μειωθεί.

Επίσης, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας σημείωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι πιο ήπια, ωστόσο όπως είπε αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τελείως αθώα.

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτήρισε γελοιότητα τους ισχυρισμούς ότι mRNA εμβόλιο τροποποιεί το DNA. Δεν νοείται γιατρός που μην στηρίζει τα εμβόλια. Είναι επικίνδυνο να λέγονται τέτοια, σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι θέμα του ιατρικού συλλόγου το αν θα απολυθούν οι γιατροί που δεν στηρίζουν τα εμβόλια. Τίθεται θέμα δεοντολογίας, υπογράμμισε.

Τζανάκης: Νοσηλεύουμε ανθρώπους άνω των 70 ετών, κατά κανόνα ανεμβολίαστους

«Τα μέτρα έχουν εστιαστεί καλύτερα. Η επέκταση του ωραρίου στα εστιατόρια θα αραιώσει τον κόσμο», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΝίκοςΤζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την πανδημία και τα μέτρα.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ιό χωρίς να καταστρέψουμε την οικονομική και κοινωνική ζωή».

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Τζανάκης ότι πρέπει να παλέψουμε με τα όπλα που έχουμε.

«Νοσηλεύουμε ανθρώπους πάνω από 70 ετών, κατά κανόνα ανεμβολίαστους με σοβαρές ασθένειες. Αυτοί οι άνθρωποι λίγο να κρυολογήσουν, το υποκείμενο νόσημα θα τους οδηγήσει αναγκαστικά σε άσχημη έκβαση», είπε χαρακτηριστικά.

Πρασσάς: Από την άνοιξη θα έχουμε αποκλιμάκωση

«Από την άνοιξη θα έχουμε αποκλιμάκωση», δήλωσε ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς μιλώντας στο Open το πρωί του Σαββάτου.

«Είμαστε στην τελευταία τραγική στροφή της πρώτης φάσης της πανδημίας στη χώρα μας. Δυστυχώς, έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα γιατί πολλοί δεν επέλεξαν τη λύση του εμβολιασμού. Οι αυξημένοι θάνατοι θα συνεχιστούν και το Φεβρουάριο, είπε λέγοντας πως «αν είχαν εμβολιαστεί όλοι, αντί για 700 ανθρώπους σε ΜΕΘ θα είχαμε 100», υπογράμμισε.

«Έτσι όπως έχει εξελιχθεί ο ιός και με τα εμβόλια που διαθέτουμε δεν θα εξαφανιστεί ο ιός και θα συνυπάρχουμε μαζί του. Αν εμβολιαστούμε το ποσοστό όσων θα καταλήγουν σε ΜΕΘ θα είναι όλο και μικρότερος», επισήμανε.

Δημόπουλος: Ουσιαστική αποκλιμάκωση μετά από δύο μήνες

«Οι νεκροί στις ΜΕΘ είναι το αποτέλεσμα των αυξημένων μολύνσεων με τη μετάλλαξη Δέλτα σε άτομα μεγάλης ηλικίας και ανεμβολίαστους», δήλωσε ο πρύτανης και καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος στο Open.

«Χιλιάδες άνθρωποι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Τα νοσοκομεία πιέζονται. Με την Όμικρον νοσεί αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό», εξήγησε, ενώ δήλωσε πως υπάρχει καθυστερημένη προσέλευση μη εμβολιασμένων στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ουσιαστική αποκλιμάκωση θα δούμε μετά από 1-2 μήνες, βέβαια, είπε στην Αφρική μπορεί να δημιουργηθεί νέα μετάλλαξη», υπογράμμισε.

Θωμαΐδης: Η χρήση ψυχοφαρμάκων και της κάνναβης παραμένει ψηλά

Επίσης, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος  Θωμαΐδης μιλώντας στο Open, ανέφερε πως τη Δευτέρα θα ξέρουμε τι έγινε αυτή την εβδομάδα αλλά ίσως λόγω του καιρού να μην είναι αξιόπιστη η εικόνα.

«Καταγράφηκε μείωση στο ιικό φορτίο της επικράτειας αλλά στα λύματα είναι πιο ψηλά από ποτέ. Στην Αττική έχουμε το 40% των λοιμώξεων και είναι ασυμπτωματικοί! Το επόμενο δίμηνο είναι δίμηνο λοιμώξεων και ιώσεων. Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση», σημείωσε.

«Ακόμα ένα αξιοσημείωτο εύρημα είναι πως η χρήση ψυχοφαρμάκων και της κάνναβης παραμένει ψηλά. «Παγκοσμίως κατά την πανδημία έχουν αυξηθεί η χρήση κάνναβης», ανέφερε χαρακτηριστικά.