Πόσο επικίνδυνη είναι η επέλαση της πανδημίας στην Κίνα

Πόσο επικίνδυνη είναι η επέλαση της πανδημίας στην Κίνα

Το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού στη Σαγκάη, μετά την καταγραφή 3.500 νέων κρουσμάτων την Κυριακή 27/3 οδηγεί τη μεγαλύτερη πόλη-και οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, με πληθυσμό 26 εκατ. ατόμων στο μεγαλύτερο lockdown από την έναρξη της πανδημίας. Από τα 3.500 κρούσματα που καταγράφηκαν στη Σαγκάη τα 3.450 ήταν ασυμπτωματικά και μόλις τα 50 αντιστοιχούσαν σε άτομα που παρουσίασαν συμπτώματα, ενώ σε εθνικό επίπεδο η Ασιατική χώρα κατέγραψε 1.219 επιβεβαιωμένα κρούσματα covid 19 λοίμωξης, μαζί με 4.996 ασυμπτωματικά κρούσματα, όπως ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Συνολικά στο χρονικό διάστημα από 14/3 έως και 27/3 στην Κίνα επιβεβαιώθηκαν 28.507 νέες διαγνώσεις, με μέσο όρο 7ημέρου τις 1.976 νέες διαγνώσεις. Αυτή η αναζωπύρωση της πανδημίας μετά από 23 μήνες σκληρής zero covid στρατηγικής, με μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων -πραγματικά αμελητέο σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας-αποτελεί από μόνη της την ισχυρότερη διάψευση της ορθότητας της zero covid πολιτικής, που όπως τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής Δημήτρης Παρασκευής, δεν έχει κανένα νόημα και καμία χρησιμότητα, όταν απέναντί μας έχουμε τόσο υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις σαν την Όμικρον και την υποπαραλλαγή Όμικρον 2.

Στην Κίνα το νέο lockdown που θα εφαρμοστεί σε δύο στάδια στη Σαγκάη, με τη μισή πόλη να «κλείνει» σε κάθε στάδιο, αποτελεί επιλογή των Κινέζων αξιωματούχων για την διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας, με τους κινέζους να διενεργούν μαζικά τεστ την ώρα που οι επαγγελματικοί χώροι παραμένουν κλειστοί και τα μέσα μαζικής μεταφοράς τραβούν χειρόφρενο.

Για την αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας στην Κίνα, πέρα της σκληροπυρηνικής zero covid πολιτικής, ενοχοποιούνται κι άλλοι παράγοντες όπως η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες (παρότι στο σύνολο του πληθυσμού οι Κινέζοι έχουν 87% εμβολιαστική κάλυψη), τα ανεπαρκή στοιχεία που δίνουν οι Κινεζικές Αρχές για τη διενέργεια της ιδιαίτερα σημαντικής 3ης δόσης και η μειωμένη αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία τείχους ανοσίας.

Σε ότι αφορά τα made in China εμβόλια, για την ανοσοποίηση του πληθυσμού χρησιμοποιήθηκαν 5 εμβόλια (το CanSino, το CoronaVac, το RBD-Dimer, το Sinopharm BBIBP και το Sinopharm Wuhan), τα οποία θεωρούνται μειωμένης αποτελεσματικότητας  σε σχέση με τα mRNA εμβόλια της Δύσης, όπως φάνηκε και κατά το 2ο κύμα της πανδημίας με το μάθημα-πάθημα από τις Σεϋχέλλες. Εκεί, στο νησιωτικό εξωτικό παράδεισο του Ινδικού Ωκεανού, οι κάτοικοί του είχαν εμβολιαστεί σε πολύ υψηλό ποσοστό, αλλά στην πορεία της πανδημίας, κατά τη διασπορά του στελέχους Δέλτα, είδαν τα κρούσματα να απογειώνονται ξανά καθώς είχαν χρησιμοποιηθεί για τον μαζικό εμβολιασμό δύο «αμφιλεγόμενα» εμβόλια:

Ένα Κινέζικο εμβόλιο και μια λιγότερο αποτελεσματική εκδοχή made in India του εμβολίου της Astra Zeneca. Τελικώς παρότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης προσέγγιζε τότε το 70% του πληθυσμού, οι αναλυτές που ασχολήθηκαν εκτεταμένα με το «φαινόμενο» των Σεϋχελλών διαπίστωσαν ότι η αληθινή εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνούσε το 47% λόγω της μειωμένης προστασίας που εξασφάλιζαν τα δύο εμβόλια.

Στην Ευρώπη, κατά την διάρκειά των Χριστουγέννων φάνηκε από το παράδειγμα της Αυστρίας και της Ολλανδίας πως τα lock down δεν μπορούν να ανακόψουν την δυναμική της πανδημίας όταν πλέον έχουν επικρατήσει τόσο υπερ-μεταδοτικές μεταλλάξεις που έχουν κι έντονα χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής, οπότε μεταδίδονται σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Επιπλέον η zero covid στρατηγική δεν αποτελεί πιθανή επιλογή για κανένα ευρωπαϊκό κράτος, με τη φυσική ανοσοποίηση του πληθυσμού (μετά την έκθεση στον ιό) να συνυπολογίζεται μαζί με τον εμβολιασμό για την απόκτηση ασπίδας προστασίας έναντι στη σοβαρή νόσηση, τη διασωλήνωση και το θάνατο. Η στρατηγική που ακολουθείται στις ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας μας στηρίζεται στη συνέχιση των εμβολιασμών, στη διενέργεια της 4ης δόσης σε εκείνες τις ομάδες πληθυσμού που την χρειάζονται και σε στοχευμένο testing αντί του μαζικού testing που εφαρμόζεται αυτές τις ημέρες στην Σαγκάη.

Τα lock down έδειξαν ότι δεν δουλεύουν στο στάδιο που βρισκόμαστε, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Παρασκευής και το μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε από την Κίνα αφορά το… zero περιθώριο, που πρέπει να αφήσουμε στον εφησυχασμό. Το είπε άλλωστε και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τονίζοντας πως δεν είμαστε ακόμα εκεί που θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε. Καμία χαλάρωση της εγρήγορσης, τήρηση των μέτρων προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός (μέσα κι έξω), διενέργεια της 3ης δόσης για όλους τους πολίτες 18 ετών κι άνω και διενέργεια της 4ης δόσης σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς υποδεικνυόμενες ομάδες πληθυσμού, αναμένοντας και τις νέες συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τον Απρίλιο για τη χορήγηση της 4ης δόσης σε ηλικιωμένα άτομα.

Μαζί με αυτά θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως παρότι τα νέα φάρμακα και κυρίως τα αντιικά χάπια αποτελούν πολύτιμη άφιξη στη θεραπευτική φαρέτρα, δεν είναι πανάκεια και δεν προορίζονται για όλους. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες χορηγούνται με κριτήρια ηλικιακά αλλά και υποκείμενων νοσημάτων, ενώ όπως τονίζει η καθηγήτρια εντατικής θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια  της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός», τα αντιικά χάπια δεν μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς που βρίσκονται ήδη στη ΜΕΘ.

Είναι για πρωϊμότερα στάδια της λοίμωξης covid 19 και κανένα από τα φαρμακευτικά όπλα που έχουν ενισχύσει τη φαρέτρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διασωληνωμένους ασθενείς. Ακόμα και η ρεμδεσιβίρη-το αντιικό που χορηγείται εδώ και καιρό σε νοσηλευόμενους ασθενείς μπορεί να χορηγηθεί στη ΜΕΘ σαν συνέχιση της θεραπείας του ασθενούς μετά την κλινική Covid, όχι όμως να ξεκινήσει η χορήγηση του στη ΜΕΘ, όπως υπογραμμίζει η Κατερίνα Αργυράκη, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, επιμελήτρια Α' στην Κλινική Λοιμώξεων Covid Α' του Νοσοκομείου «Σωτηρία».      

Από τη δική του μεριά και από το Παρίσι που βρίσκεται ο καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας εστιάζει στο μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό που είναι η  κάλυψη των ευπαθών  ηλικιών ανάλογα και με τις περιφέρειες στις οποίες ζουν οι κάτοικοι.

Όπως έχει τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν και αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής δε μας ενδιαφέρει μόνο η ποσοτική κάλυψη στον εμβολιασμό θέλουμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και εκεί ακριβώς ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας εξηγεί ότι ένα 75% περίπου σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο σύνολο του πληθυσμού  στην Ελλάδα δε σημαίνει ότι είναι 75% εμβολιασμένοι παντού οι κάτοικοι, αντίθετα στην Αττική και στα βόρεια και τα νότια προάστια το ποσοστό εμβολιασμού μπορεί να προσεγγίζει και το 100 % ενώ στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν περιοχές όπου το ποσοστό παραμένει στο 50% και εκεί οι κάτοικοι και ειδικά οι άνθρωποι άνω των 60 ετών θα κινδυνέψουν να νοσήσουν και να νοσήσουν βαριά όταν θα αρθούν και όλα τα μέτρα.

Γι’ αυτό οι ευπαθείς άνθρωποι δεν θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα για την προστασία τους, γι’ αυτό οι άνθρωποι που έχουν ακόμα δεύτερες σκέψεις θα πρέπει να εμβολιαστούν και φυσικά να γίνει και η τρίτη δόση η οποία προστατεύει κατά 91% από την βαριά νόσηση, την διασωλήνωση και τον θάνατο ενώ για όσους μείνουν απροστάτευτοι είτε επειδή επέλεξαν να μην εμβολιαστούν είτε επειδή ο οργανισμός τους δεν μπορεί να παράγει τα επαρκή εξουδετερωτικών αντισώματα θα πρέπει να δοθεί έγκαιρα η σωστή θεραπεία, αφού τώρα πια έχουμε τα όπλα για να πολεμήσουμε τον κορονοϊό.