Πώς θα κάνουμε τις αγορές μας από Δευτέρα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Πώς θα κάνουμε τις αγορές μας από Δευτέρα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Με προαιρετικό ωράριο από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ (Δευτέρα έως Σάββατο) και απαγόρευση λειτουργίας την Κυριακή ανοίγει από αύριο το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα, πλην Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Οι αγορές θα πραγματοποιούνται με click away και click inside στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 12 Απριλίου.

Αναλυτικότερα, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει: 

- Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και

- Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Να σημειωθεί ότι ανοίγουν σε περιοχές αυξημένου κινδύνου «των εμπορικών κέντρων (mall), των εκπτωτικών καταστημάτων (outlet), των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops in a shop) μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς / προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή / αγορά εκτός καταστήματος κατόπιν ραντεβού (click away)».

Οι μετακινήσεις για αγορές

Όσον αφορά τη λειτουργία του λιανεμπορίου, όπως έγινε και με τα κομμωτήρια, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Δεν θα δεν ισχύει ο περιορισμός των 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας και θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ οι καταναλωτές θα πρέπει να στείλουν μήνυμα στο 13032 -  όχι στο 13033 - και θα έχουν χρονικό περιθώριο τριών ωρών, για να κάνουν τις αγορές τους. Δεν θα μπορούν να στείλουν παρόμοιο μήνυμα μέσα στο 24ωρο. Οι καταναλωτές θα λαμβάνουν ως απάντηση το μήνυμα: «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Όπως ανακοινώθηκε, επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, όπως στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, επιτρέπονται με το αυτοκίνητο και τις καθημερινές, αρκεί να αποδεικνύεται από το μήνυμα στο 13032 και από το ραντεβού στο κατάστημα.  Επίσης, όσοι θέλουν να πηγαίνουν για ψώνια θα πρέπει να λαμβάνουν ένα μήνυμα ως απάντηση: «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Για τη μετακίνηση σε κατάστημα τροφίμων και καυσίμων εξακολουθεί να ισχύει η αποστολή γραπτού μηνύματος στον αριθμό 13033 με τον κωδικό 2 (2, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση). Δεν υπάρχει χρονικό όριο στις εν λόγω αγορές, ενώ επίσης μπορούν να γίνουν πάνω από μία φορά την ημέρα.

Εξακολουθεί, ωστόσο, να υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός: η μετακίνηση σε κατάστημα τροφίμων θα πρέπει να είναι εντός του ίδιου δήμου με τον τόπο διαμονής του πολίτη ή σε απόσταση έως 2 χλμ.