Πώς θα γίνεται η ψηφιακή έκδοση των εγγράφων οδήγησης - Η διαδικασία

Πώς θα γίνεται η ψηφιακή έκδοση των εγγράφων οδήγησης - Η διαδικασία

Τα στάδια που θα ακολουθεί κάθε ενδιαφερόμενος για την ανανέωση και έκδοση των αδειών κυκλοφορίας και διπλωμάτων οδήγησης, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, τονίζοντας ότι τα γκισέ καταρούνται και απομένει μόνο η επίσκεψη στον γιατρό, αλλά και πάλι συμπληρώνεται ηλεκτρονικά η γνωμάτευση.

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την ανανέωση των αδειών οδήγησης και τη χορήγηση αντιγράφων των αδειών κυκλοφορίας προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος ανέφερε αρχικά ότι η είσοδος θα γίνεται μέσω κωδικών taxis από την πλατφόρμα gov.gr. «Σε κάθε στάδιο ενημερώνεται ο πολίτης για το πού βρίσκεται η αίτησή του. Και μιλάμε για 200.000 έως και 300.000 πολίτες που ακολουθούν διαδικασία ανανέωσης εγγράφων οδήγησης κάθε χρόνο», είπε επίσης ο Γενικός Γραμματέας.

Η εφαρμογή για την ψηφιακή έκδοση της άδειας, πηγή ΕΡΤ

H ψηφιακή αυτή διαδικασία είναι προπομπός της ηλεκτρονικής αγοραπωλησίας οχημάτων που θα εγκαινιαστεί το επόμενο τρίμηνο, πρόσθεσε  μιλώντας για καινοτομία αφού η είσοδος στην πλατφόρμα σημαίνει πληροφόρηση για όλα τα στοιχεία κάθε αυτοκινήτου.

Οι ψηφιακές εφαρμογές που έχουν ήδη διατεθεί περιλαμβάνουν την έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, διαδικασία που απαιτούσε πολύ χρόνο ενώ δεν έλειπαν αθέμιτοι τρόποι προκειμένου να επισπευθεί η έκδοση. Με την νομοθετική καθιέρωση της προσωρινής άδειας οδήγησης τα φαινόμενα αυτά περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Σήμερα, μετά το πέρας της επιτυχούς εξέτασης, σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 48 ώρες, ο οδηγός λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο την προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία ισχύει για (4) μήνες, χρονικό διάστημα ικανό μέχρι να εκτυπωθεί η οριστική άδεια οδήγησης.

Η εφαρμογή για την ψηφιακή ανανέωση της άδειας, πηγή ΕΡΤ

Επίσης προχωρά το Μητρώο Διαδικασιών μια πλατφόρμα που έχει συγκεντρώσει ήδη 5.000 υπηρεσίες του Δημοσίου και όπως τόνισε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος θα είναι εφάμιλλο της «Διαύγειας».