Πώς οι μετακινήσεις το Πάσχα έφεραν αύξηση των κρουσμάτων - «Καμπανάκι» για 10 περιοχές

Πώς οι μετακινήσεις το Πάσχα έφεραν αύξηση των κρουσμάτων - «Καμπανάκι» για 10 περιοχές

Τη χαλάρωση των ατομικών συμπεριφορών κατά τις μετακινήσεις του Πάσχα «έδειξε» η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ως αιτία για την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας, κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για 10 περιοχές της Ελλάδας οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. 

Η Β. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι είναι σταθερά πτωτική η πορεία που εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώνεται, όπως μειώνεται και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και των εισαγωγών στις ΜΕΘ, ενώ ο δείκτης Rt είναι σήμερα στο 0,83.

Ωστόσο, επισήμανε ότι παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις με διασπορά στην κοινότητα και αυτό είναι το αποτύπωμα της μετακίνησης το Πάσχα. Επιβαρυμένο είναι το φορτίο σε Αιτωλοακαρνανία και σε κάποια νησιά, όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Νάξος η Κέρκυρα και η Σκιάθος. Τα νέα κρούσματα σε κάποιες από αυτές τις περιοχές, αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 20-36 ετών, που δεν χρειάσθηκε να νοσηλευτούν καθώς πέρασαν ήπια τη λοίμωξη.

«Είναι σαφές ότι το Πάσχα οι νεότεροι πήγαν να δουν τους δικούς τους και μετέφεραν τον ιό σε αρκετές Περιφέρειες της χώρας», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση και οι συναθροίσεις παραμένουν οι κύριες εστίες διασποράς του ιού.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των ατομικών συμπεριφορών και περιορισμών» τόνισε και πρόσθεσε ότι η επιτροπή του υπουργείου Υγείας παραμένει ανήσυχη, γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι ψηλός, παρότι αυτό σχετίζεται και σε μεγάλο βαθμό με τα αυξημένα τεστ. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα για χαλάρωση των μέτρων, ακόμη και για όσους έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έκκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κέρκυρας, της Ορεστιάδας, της Σκιάθου, του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, της Ικαρίας, της Πάτμου, της Νάξου, της Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου για συνέπεια και τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Συγκεκριμένα ο N. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους και στους επισκέπτες αυτών των περιοχών «να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα». 

O N. Χαρδαλιάς έδωσε έμφαση στην ανάγκη να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς όπως ανέφερε, «μπορεί σταδιακά να κάνουμε βήματα προς την κανονικότητα, δεν θα πρέπει όμως να σταματήσουμε να είμαστε πολύ επιμελείς και να τηρούμε απαρέγκλιτα τα υγειονομικά μέτρα».

«Ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας και κάθε απροσεξία μας δρα προς όφελός του, όπως καλά πλέον γνωρίζουμε. Το αποδεικνύουν και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης, τα όποια μας προβληματίζουν ιδιαίτερα», επισήμανε.