Πως η επιτροπή του 70Α ακύρωσε πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ σε κοσμηματοπώλη

Πως η επιτροπή του 70Α ακύρωσε πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ σε κοσμηματοπώλη

Για βαριά κακουργήματα καλούνται από την ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη, ένας πασίγνωστος κοσμηματοπώλης καθώς και ο πρόεδρος και δυο μέλη της Επιτροπής της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης  Φορολογικών Ελέγχων του άρθρου 70Α του Νόμου 2238/1994, καθώς φέρονται να ζημίωσαν το δημόσιο κατά δυο εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε από την εισαγγελία διαφθοράς, η Επιτροπή αναιτιολόγητα ακύρωσε πρόστιμο 2 εκατομμυρίων που είχε επιβληθεί  στην εταιρία κοσμημάτων για έκδοση εικονικών τιμολογίων ώστε να αποφύγει την καταβολή ΦΠΑ.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν 2 έρευνες του ΣΔΟΕ που διαπίστωσαν πως η εταιρία εμφάνιζε ως αγοραστές πανάκριβων ρολογιών  πρόσωπα του εξωτερικού για να αποφύγει (ως εκ του νόμου είχε δικαίωμα) την πληρωμή ΦΠΑ. Μάλιστα φέρονται να έβαζαν στις αποδείξεις πλαστές σφραγίδες της γερμανικής τελωνειακής αρχής ώστε να φαίνεται ότι τα ρολόγια εξήχθησαν στο εξωτερικό.

Ο επιχειρηματίας, μόλις η εφορία του καταλόγισε το πρόστιμο  υπέβαλλε προσφυγή και η επιτροπή παρά την αρνητική εισήγηση  τον Σεπτέμβριο του 2013 με τις ψήφους των τριών κατηγορουμένων στελεχών, με μειοψηφία ενός μέλους (και χωρίς αιτιολογία)  αποφάσισε να κάνει δεκτές τις προσφυγές και να ακυρώσει την επιβολή των προστίμων.

Η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης ύστερα από καταγγελία και στο τέλος της έρευνας οι  εισαγγελικοί λειτουργοί  άσκησαν ποινική δίωξη για απιστία από την οποία προέκυψε βλάβη του δημοσίου σε βάρος του Προέδρου και δυο εκ των μελών της Επιτροπής . Για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική απιστία διώκεται ο εκπρόσωπος των δυο επιχειρήσεων κοσμημάτων  και ωρολογίων.