Πώς γλιτώσαμε ένα γενικευμένο μπλακ - αουτ στην Αττική

Πώς γλιτώσαμε ένα γενικευμένο μπλακ - αουτ στην Αττική

Το σύστημα ηλεκτρισμού άντεξε. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάστηκε ένα bypass για την ηλεκτροδότηση της Ανατολικής Αττικής και πολύ… τύχη. Αν χθες το βράδυ δεν άλλαζε η φορά του ανέμου και η πυρκαγιά άγγιζε τις μοναδικές «ζωντανές» γραμμές μεταφοράς που τροφοδοτούσαν το Λεκανοπέδιο, τότε αυτό μαθηματικά θα «έσβηνε».

Εκατομμύρια θα έμεναν χωρίς ρεύμα. Μαζί τους και οι γεμάτες τουρίστες Κυκλάδες, που ρευματοδοτούνται μέσω Λαυρίου. Επί ώρες χθες το βράδυ το σύστημα ηλεκτρισμού κρεμόταν σε μια κλωστή.

Είχε προηγηθεί η βλάβη του διπλού κυκλώματος 400 KV μεταξύ των Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στεφάνου και Αχαρνών, καθώς και του κυκλώματος 150 KV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό, που βρέθηκαν κυριολεκτικά μέσα στο «μάτι» της φωτιάς.

Καθώς στα ΚΥΤ αυτά καταλήγουν πολλές γραμμές μεταφοράς επιστρατεύτηκε πρώτα η γραμμή μεταφοράς από το ΚΥΤ Λάρυμνας, που φτάνει ως τον Άγιο Στέφανο και συνδέεται με το ΚΥΤ Αχαρνών, και σε συνδυασμό με το ΚΥΤ Παλλήνης, στα Μεσόγεια, κρατήθηκε η ηλεκτροδότηση στα Βόρεια Προάστια.

Δύο όμως από τις τρεις γραμμές που συνδέουν την Δυτική με την Ανατολική Αττική είχαν «πέσει». Απέμενε «ζωντανή» μόνο μια 400άρα γραμμή και το σενάριο ενός γενικευμένου μπλακ άουτ ερχόταν όλο και πιο κοντά. Οι προσπάθειες των έμπειρων τεχνικών του ΑΔΜΗΕ, η αλλαγή στην φορά των ανέμων το βράδυ και η… τύχη έσωσαν τη γραμμή και το Λεκανοπέδιο.

Τα μεσάνυχτα οι γραμμές που τέθηκαν εκτός επανήλθαν, ωστόσο το σύστημα ηλεκτρισμού παραμένει σε κατάσταση συναγερμού. Τα χειρότερα δείχνουν να πέρασαν, οι άνεμοι σταδιακά δυναμώνουν, φέρνοντας στο σύστημα αιολικές ενισχύσεις, ωστόσο τούτο δεν σημαίνει εφησυχασμό.

Η μάχη για την αποκατάσταση
 

Καθώς μεγάλο τμήμα περιοχών παραμένει χωρίς ρεύμα, οι βλάβες είναι πάρα πολλές παντού στην Αττική, πυρκαγιές μαίνονται σε διάφορα σημεία ανά την Ελλάδα και ο καύσωνας συνεχίζεται για 8η μέρα, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Το βασικό πρόβλημα είναι να αποκατασταθεί η γραμμή Μέσης Τάσης στην Βαρυμπόμπη. Εκεί εστιάζουν τη μάχη τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Περιστασιακές διακοπές και βλάβες υπάρχουν σε αρκετά σημεία της Αττικής, όπως επίσης στην Εύβοια, στην Κω και αλλού. Χθες η ζήτηση για ρεύμα έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ, φτάνοντας κοντά στα 11.000 MW, ενώ ανάλογη εικόνα αναμένεται και σήμερα.