Πώς είδε τη νίκη του E. Macron ο γαλλικός και ο ξένος Τύπος

Πώς είδε τη νίκη του E. Macron ο γαλλικός και ο ξένος Τύπος

Η εκλογή του κεντρώου φιλοευρωπαίου Εmmanuel Macron στην προεδρία της Γαλλίας χθες, η επικράτησή του επί της υποψήφιας της άκρας δεξιάς Marine Le Pen, χαρακτηρίστηκε μια ήττα του λαϊκισμού κι ανακούφισε την Ευρώπη, όμως ο γαλλικός και ο ξένος Τύπος τηρεί επιφυλακτική στάση έναντι του νεότερου αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Η εφημερίδα Le Monde είδε πολλούς «λόγους να σχετικοποιηθεί η επιτυχία» του Macron: το ότι «μεγάλο μέρος των Γάλλων δεν ψήφισε "υπέρ" ενός υποψηφίου, αλλά "εναντίον" της ακροδεξιάς», αλλά και το επίπεδο-ρεκόρ της αποχής, των λευκών και των άκυρων. Ο Εmmanuel Macron θα είναι «ο πρόεδρος του οποίου η νομιμοποίηση από τις κάλπες θα αμφισβητηθεί ταχύτερα» από εκείνη οποιουδήποτε προκατόχου του.

Για την εφημερίδα Liberation, δεν πρόκειται παρά για μια «νίκη υπό πίεση» αφού «η μεγάλη αποχή, παρά την απειλή (σ.σ. επικράτησης) του FN, δίνει ήδη μια ένδειξη δυσαρέσκειας έναντι του νέου προέδρου».

Η δεξιά εφημερίδα Le Figaro είδε μια εκλογική νίκη κάθε άλλο παρά πειστική, λαμβανομένης υπόψη της υψηλότερης αποχής από το 1969 και της διαίρεσης του εκλογικού σώματος σε τέσσερα μπλοκ. Η εφημερίδα προβλέπει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα είναι δύσκολες για τον Macron, ο οποίος, όπως προεξοφλεί, δεν θα έχει «περίοδο χάριτος».

Η φιλελεύθερη οικονομική εφημερίδα Les Echos χαιρέτισε την «επιλογή της ελπίδας» και το «νέο πρόσωπο της Γαλλίας, νεανικό, τολμηρό, κατακτητικό».

Για την κομμουνιστική εφημερίδα L''Humanite «ξεκινάει μια νέα μάχη» για να «αμφισβητηθούν οι φιλελεύθερες πολιτικές που εξήγγειλε ο νέος αρχηγός του κράτους.

Για την ισπανική εφημερίδα El Pais, «Η Γαλλία επέλεξε τον Macron και αναχαίτισε τον λαϊκισμό»: «Η Γαλλία είπε όχι. Η νίκη στις προεδρικές εκλογές του Εmmanuel Macron», ενός υποψηφίου «υπέρ της Ευρώπης, φιλελεύθερου πρώην τραπεζίτη, αναχαίτισε το κύμα λαϊκιστικής δυσαρέσκειας το οποίο θριάμβευσε τον Νοέμβριο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και προηγουμένως στο βρετανικό δημοψήφισμα». «Μετά το Brexit και τον Τραμπ, δεν υπήρξε (νίκη της) Le Pen».

Γερμανία: Το αδιανόητο αποφεύχθηκε

Για τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, «η Ευρώπη απέφυγε τον εφιάλτη». «Το αδιανόητο αποφεύχθηκε: η Γαλλία δεν θα κυβερνηθεί από μια γυναίκα που ανήκει στην άκρα δεξιά. Η καθαρή νίκη του Εmmanuel Macron δημιουργεί εμπιστοσύνη, αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις».

Η νίκη Macron στις γαλλικές εκλογές κυριαρχεί στον γερμανικό τύπο. Έσωσε τη Γαλλία από την καταστροφή, σχολιάζει η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου. Εξελέγη μεν πρόεδρος, αλλά δεν έχει κερδίσει ακόμη, γράφει το Spiegel.

Με ένα λακωνικό επιφώνημα σε ένδειξη ανακούφισης, ένα απλό «Oυφ!» κι ένα ψηφοδέλτιο με τον Emmanuel Macron κυκλοφορεί στο πρωτοσέλιδό της η Tagesspiegel του Βερολίνου, σχολιάζοντας γλαφυρά το τελικό αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και το 65% που απέσπασε ο ανεξάρτητος υποψήφιος του «Εn marche». Η ίδια εφημερίδα σε σχόλιο, που επίσης φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα αναφέρει: «Η νίκη Macron είναι σίγουρα μια τεράστια ανακούφιση για τη Γαλλία. Κατάφερε να διώξει μακριά τον επαπειλούμενο κίνδυνο της κατάκτησης της εξουσίας από μια επιθετική, ακροδεξιά δημαγωγό. Η εμπιστοσύνη και η αισιοδοξία θριάμβευσαν έναντι της απαισιοδοξίας και της συστηματικής ηττοπάθειας. Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τη δημοκρατία που πλήττεται από την κρίση που επικρατεί στο εκλογικό σώμα». Ωστόσο σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα το έργο που καλείται στο εξής να φέρει εις πέρας ο Macron ως πρόεδρος δεν θα είναι εύκολο. Αντίθετα το παρομοιάζει με τους «άθλους του Ηρακλή».

«Ανάσα για την Ευρώπη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Suddeutsche Zeitung, από τη γαλλική πρωτεύουσα και το «στρατόπεδο» Macron, που έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει. «Η νίκη του Macron έδιωξε μακριά την καταστροφή» είναι ο τίτλος σχολίου στην ίδια επίσης εφημερίδα, συμπληρώνοντας στη συνέχεια όμως τα εξής:«Η νίκη του Macron κάθε άλλο παρά λαμπρή είναι. Και το Εθνικό Μέτωπο δεν έχει ηττηθεί οριστικά. Εντούτοις, ο θρίαμβος του σοσιαλφιλελεύθερου υποψηφίου εναντίον της Le Pen αποτελεί δείγμα πολιτικής ωριμότητας». Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε ακόμη μια ανάλυση της στρατηγικής που οδήγησε τον Emmanuel Macron σε αυτήν τη νίκη. «Ήταν ένα δίδυμο των άκρων» σημειώνει η εφημερίδα αποδίδοντας την επικράτηση του ανεξάρτητου Macron έναντι της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου σε τρεις βασικούς παράγοντες. Πρώτον ο Macron «υποστήριξε την αλλαγή», δεύτερον «οι αντίπαλοί του αποσύρθηκαν μόνοι τους από το παιχνίδι» και τρίτον η Marine Le Pen εμφανίστηκε προεκλογικά «υπερβολικά ακραία», επιθετική και χρησιμοποιώντας μια ρητορική μίσους.

To Spiegel Online σχολιάζει την επικράτηση του Macron σε άρθρο με τίτλο «Εκλεγμένος πρόεδρος, αλλά όχι ακόμη νικητής». Σύμφωνα με το Spiegel «Η νίκη Macron είναι μια επιβεβαίωση της ανοιχτής κοινωνίας και της ενωμένης Ευρώπης. Αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει: Πολλοί ψηφοφόροι τον ψήφισαν λόγω απουσίας εναλλακτικών». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα πρόκειται σίγουρα για την αρχή μιας νέας εποχής αλλά και «για μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της ανοιχτής και σύγχρονης κοινωνίας». Πρόκειται για μια «δέσμευση υπέρ της ενωμένης Ευρώπης, που θέλει να ανταγωνιστεί τις άλλες μεγάλες δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια ώρα το αποτέλεσμα αποτελεί αποκήρυξη της Le Pen και των αιτημάτων της: για προστατευτισμό, για μια ξενοφοβική Γαλλία, μια χώρα που επιλέγει τον αποκλεισμό και την έξοδο από το ευρώ». Όπως παρατηρεί το Spiegel Online το αποτέλεσμα των εκλογών και η νίκη Macron αποδεικνύουν στην πραγματικότητα το τέλος των παραδοσιακών γαλλικών κομμάτων και την απογοήτευση των ψηφοφόρων από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των υποψηφίων των κομμάτων του γαλλικού κατεστημένου.

Από την πλευρά της η Handelsblatt σημειώνει ότι «ο Emmanuel Macron στάθηκε σίγουρα τυχερός. Όπως έλεγε και ο Ναπολέων ''όλοι μας οφείλουμε κάτι στην τύχη''. Σε αυτές τις εκλογές το σκάνδαλο Φιγιόν έβγαλε τον συντηρητικό υποψήφιο εκτός αγώνα. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα η θητεία του Macron σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολη. Πρέπει να δώσει αγώνα για να διασφαλίσει την πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση, που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου, σημειώνει η Handelsblatt. Ωστόσο γνωρίζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Γάλλων τον ψήφισε απλώς για να εμποδίσει τη Le Pen «κι όχι επειδή υποστηρίζουν το πρόγραμμά του».

Σίγουρα η εκλογή Macron αποτελεί τομή στην πολιτική ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. H Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει από την πλευρά της ότι η επικράτηση Macron έχει μια ιδιομορφία: «για πρώτη φορά η Γαλλία θα κυβερνηθεί από έναν πρόεδρο που όμως δεν έχει πίσω του τη βάση ενός κόμματος». Είναι επίσης η πρώτη φορά «που η Γαλλία θα έχει πρόεδρο, ο οποίος δεν θα ανήκει σε ένα εκ των δύο βασικών κομμάτων της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Από την άποψη αυτή μπορεί να μιλήσει κανείς για μια νέα εποχή». Ο Emmanuel Macron θα είναι επίσης ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας. Όπως σημειώνει η FAZ δεν θα είναι ωστόσο μια εύκολη προεδρική θητεία και σε καμία περίπτωση ο Macron δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί ότι κατάφερε να νικήσει την Le Pen. Οι ανάγκες και οι φόβοι όλων εκείνων που ψήφισαν το Εθνικό Μέτωπο είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τον νέο Γάλλο πρόεδρο, υπογραμμίζει η FAZ.

Η εφημερίδα Tageszeitung έκανε λόγο για μια «τεράστια ανακούφιση για τη Γαλλία».

Ιταλία: Κέρδισαν η Ιστορία και οι αξίες

«Κέρδισαν η Ιστορία και οι αξίες», σχολιάζει ο ιταλικός Τύπος στις εκτεταμένες αναλύσεις του και στα αφιερώματα για το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα εκτίμησε πως χάρη στον Emmanuel Macron η Ελλάδα δεν κατέληξε έξω από το ευρώ.

 Ο αναλυτής Φράνκο Βεντουρίνι, γράφοντας στην εφημερίδα «Corriere della Sera» τόνισε πως «κέρδισαν η Ιστορία και οι αξίες». Ο έμπειρος Ιταλός σχολιαστής, αναφερόμενος στην λαϊκή βούληση που εκφράσθηκε χθες στην Γαλλία σημειώνει: «Ο λαός ήθελε να διαμαρτυρηθεί και το έπραξε, δεξιά με την Μαρί Λε Πεν και αριστερά με τον Jean-Luc Melenchon, αλλά οι Γάλλοι είχαν και ξεκάθαρη επίγνωση της ιστορίας και των αξιών τους. Κέρδισαν, ακριβώς, η ιστορία και οι αξίες, διαψεύδοντας όσους προφήτευαν μια μεγάλη γαλλική μετάλλαξη. Το τελευταίο χαράκωμα της γαλλικής δημοκρατίας, και αυτή την φορά, δεν κατακτήθηκε».

Ο Φ. Βεντουρίνι, παράλληλα, διερωτάται αν «οι φιλελεύθερες οικονομικές συνταγές θα μπορέσουν να αποδειχθούν κατάλληλες, μέσα σε αυτό τον ναό του κρατισμού» και υπογραμμίζει ότι «είναι πολλά τα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί απάντηση». Δηλώνει πεπεισμένος, όμως, πως «το ότι το μέγαρο των Ιλισίων παρέμεινε απόρθητο, για τη Γαλλία και την Ευρώπη αποτελεί ένα βέβαιο, σταθερό στοιχείο, ξεκινώντας από το οποίο υπάρχει η πρόθεση να αρχίσει μια νέα πορεία».

Η εφημερίδα «La Stampa» υπογραμμίζει πως η πρώτη επίσκεψη του νεοεκλεγέντα Γάλλου προέδρου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και πως «σε ό,τι αφορά την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, η Γερμανία ελπίζει να εξασφαλίσει τη γαλλική υποστήριξη». Το ερώτημα που θέτει η «La Stampa» είναι: η Γερμανία θα καταφέρει να κατανοήσει, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ότι δεν είναι δυνατή καμία οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη -αρχίζοντας από εκείνη που υποσχέθηκε ο Μακρόν- χωρίς μια μεγαλύτερη, όσο και ελεγχόμενη, ελαστικότητα στα δημοσιονομικά;

 Σύμφωνα με τον διευθυντή της εφημερίδας της Ρώμης «ll Messaggero», το μεγαλύτερο στοίχημα, για τον Μακρόν, είναι να καταφέρει να αλλάξει την Ευρώπη.

«Ας ελπίζουμε, όμως, η δημιουργία ενός γαλλογερμανικού άξονα να μην αποκλείσει μια Ιταλία η οποία μελλοντικά μπορεί να είναι ασθενέστερη και χωρισμένη σε πολλά μικρά πολιτικά κόμματα. Για την ανακαίνιση της Ευρώπης δεν χρειάζεται ένα νέο Διευθυντήριο, αλλά μια ομάδα, στην οποία η Ιταλία να μη συμπεριληφθεί ως αδύναμη Σταχτοπούτα, που αυτή τη φορά θα μπορούσε να μην κληθεί καν στο χορό», γράφει ο Κουζέντσα.

O Ιταλός κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, τέλος, σε δήλωσή του τονίζει ότι «στον Μακρόν οφείλεται το ότι η Ελλάδα δεν κατέληξε έξω από το ευρώ, όπως επιθυμούσε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Μια γραμμή, η οποία, σύμφωνα με τον Λέτα, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως γραμμή «υπεύθυνης αλληλεγγύης» και η οποία συνέβαλε στη συνέχεια, στη στήριξη της Ιταλίας, της Γαλλίας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με την εφαρμογή μεγαλύτερης ευελιξίας.

 

Η ελβετική εφημερίδα Le temps στάθηκε στο ότι ξεπερνώντας «την αποχή, τη ριζοσπαστικοποίηση των άκρων της δεξιάς και της αριστεράς και την αποσάθρωση των παραδοσιακών κομμάτων (...) η Γαλλία επέλεξε έναν νέο άνδρα για να αρχίσει τη μεταμόρφωσή της».

Για τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti οι Γάλλοι επέλεξαν «τον υποψήφιο που εκπροσωπεί βασικές αρχές της πέμπτης δημοκρατίας: την διακυβέρνηση από μια ελίτ με προσόντα» και «τη δέσμευση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Ενώ η ονλάιν εφημερίδα Gazeta.ru σημειώνει πως ο Macron καλείται να δώσει απάντηση «στο αίτημα της αλλαγής».

Η εφημερίδα New York Times χαρακτήρισε και αυτή τη νίκη του Macron «μεγάλη ανακούφιση για την Ευρώπη», όπως και η αυστραλέζικη Sydney Morning Herald, για την οποία εξάλλου «η Γαλλία ψήφισε την αισιοδοξία»

«Καλή τύχη κ. Macron, θα τη χρειαστείτε», έγραψε σε κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για το νέο ιστορικό υψηλό της ακροδεξιάς. «Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη και για μια φορά, ευτυχώς, οι δημοσκοπήσεις είχαν δίκιο».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ