Πορτογαλία: Ο Αντόνιο Κόστα έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πορτογαλία: Ο Αντόνιο Κόστα έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος ελπίζει ότι θα λάβει εντολή σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης της χώρας, έγινε σήμερα δεκτός από τον πρόεδρο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, ανακοίνωσε η πορτογαλική προεδρία.

Μετά την πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας, οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιθανή την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Αντόνιο Κόστα, ο οποίος υποστηρίζεται από μία συμμαχία αριστερών ριζοσπαστικών κομμάτων.

Ο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, συντηρητικός που δεν έκρυψε ποτέ τους δισταγμούς του στην ανάθεση της εντολής στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που υποστηρίζεται στο κοινοβούλιο από "αντιευρωπαϊκά και αντι-νατοϊκά" κόμματα της αριστεράς, είναι πιθανόν ότι θα ζητήσει επιπλέον εγγυήσεις σταθερότητας από τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Με συμμάχους το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Πράσινους, ο Αντόνιο Κόστα προκάλεσε στις 10 Νοεμβρίου την πτώση της κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις ένδεκα ημέρες πριν αφού το κόμμα του αναδείχθηκε πρώτη δύναμη του Κοινοβουλίου στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, δεν εξασφάλισε όμως την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, δηλώνει ότι είναι σε θέση να σχηματίσει "μία σταθερή κυβέρνηση με ένα αξιόπιστο και συνεκτικό πρόγραμμα, που θα σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και θα επιτρέψει την υιοθέτηση το συντομότερο δυνατόν ενός προϋπολογισμού για το 2016", δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα.

"Οι Πορτογάλοι ζητούν μία ταχεία πολιτική λύση", είπε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της αντιπροσωπείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά τις διαβουλεύσεις, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την κυβέρνηση της δεξιάς εν αναμονή διεξαγωγής νέων εκλογών το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά με αυτή τη λύση δεν φαίνεται να συμφωνεί ο Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος, σε αυτήν την περίπτωση, θα βρισκόταν συνεχώς αντιμέτωπος με μία πλειοψηφία αριστερών κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ