Πορτογαλία: Η ανεργία αμετάβλητη το τρίτο τρίμηνο, αυξημένη όμως μεταξύ των νέων

Πορτογαλία: Η ανεργία αμετάβλητη το τρίτο τρίμηνο, αυξημένη όμως μεταξύ των νέων

Το ποσοστό της ανεργίας στην Πορτογαλία παρέμεινε το τρίτο τρίμηνο αμετάβλητο στο 11,9%, αυξήθηκε όμως μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών, στο 30,8% από 29,8% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα το πορτογαλικό Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (INE).

Η ανεργία μειώθηκε κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο και πέφτει, αν και όχι αδιαλείπτως, από το πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν είχε φθάσει το ιστορικό της υψηλό (17,5%).

Αν και παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο, το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων έχει πέσει συγκρινόμενο με το πρώτο τρίμηνο, όταν ανερχόταν στο 32,2%. Ο αριθμός των ανέργων κάτω των 25 ετών αυξήθηκε κατά 13% σε τριμηνιαία βάση, αλλά μειώθηκε κατά 8,4% σε ετήσια, στα 118.300 πρόσωπα.

Το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου ο συνολικός αριθμός των ανέργων στη χώρα ανερχόταν σε 618.800 πρόσωπα, καταγράφοντας πτώση 0,3% σε τριμηνιαία βάση και 10,2% σε ετήσια.

Ο αριθμός των προσώπων που έχουν εργασία αυξήθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση, πάντως μειώθηκε ελαφρώς σε τριμηνιαία, κατά 0,1%, στα 4,58 εκατομμύρια.

Παράλληλα ο ενεργός πληθυσμός της Πορτογαλίας μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,1% σε ετήσια, στα 5,19 εκατομμύρια πρόσωπα, εν μέσω του συνεχιζόμενου ρεύματος μετανάστευσης.

Η πορτογαλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το ποσοστό της ανεργίας θα ανέλθει στο 13,2% για το σύνολο του τρέχοντος έτους, από 13,9% το 2014.

Αυτό θα συμβεί, βάσει των προβλέψεων της Λισαβόνας, με μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% το 2015, εκτίμηση που συμμερίζονται τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και το ΔΝΤ. Η Τράπεζα της Πορτογαλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα αυτής της χώρας της Ιβηρικής, προβλέπει ακόμη ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης, 1,7%.

Το 2014 το πορτογαλικό ΑΕΠ κατέγραψε την πρώτη του άνοδο σε ετήσια βάση από το 2010, κατά 0,9%. Ο δείκτης αυτός κατέγραφε άνοδο 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία καταγράφεται μέσα σε ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας της δεξιάς αναμένεται να παρουσιάσει την Δευτέρα και την Τρίτη το πρόγραμμά της στο κοινοβούλιο, όπου η κεντροαριστερά και η αριστερά, που κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών, εκτιμάται πως θα επιδιώξουν να ενωθούν για να ρίξουν την κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ