Πορτογαλία: Ανατροπή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης επιχειρούν τα κόμματα της αριστεράς

Πορτογαλία: Ανατροπή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης επιχειρούν τα κόμματα της αριστεράς

Κρίσιμη είναι για την κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς είναι πολύ πιθανό τα αριστερά κόμματα να την ανατρέψουν στο πλαίσιο της προσπάθειας τους να σχηματίσουν τη δική τους κυβέρνηση υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η οποία ελπίζουν να δώσει τέλος στα χρόνια της σκληρής λιτότητας.

Η πιθανότητα μιας κυβέρνησης που να έχει τη στήριξη του Κομμουνιστικού και άλλων αριστερών κομμάτων έχει προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές και απειλεί να εκτροχιάσει την ευαίσθητη οικονομική ανάκαμψη στην Πορτογαλία, που μόλις πέρυσι βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης.

Ο δείκτης PSI 20 του χρηματιστηρίου της Λισαβόνας κατέγραφε νωρίτερα απώλειες 2,3% ύστερα από πτώση άνω του 4% χθες. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν από το υψηλό τετραμήνου που κατέγραψαν χθες, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει πτώση 6 μονάδων βάσης στο 2,81%.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός του δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ τα τρία κεντροαριστερά κόμματα – η μείζων αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών, οι Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ – έχουν συνδυαστικά περισσότερες έδρες.

Σε μια απρόσμενη εξέλιξη, που δεν έχει προηγούμενο στα 40 χρόνια δημοκρατίας στη χώρα, τα τρία αριστερά κόμματα συμφώνησαν να συνεργαστούν για να απορρίψουν το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που προβλέπεται να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση σε παραίτηση.

«Η αριστερά θα παραμείνει ενωμένη και θα απορρίψει το πρόγραμμα του Πάσος Κοέλιο, εξαναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί», σχολίασε σε έκθεσή του ο Αντόνιο Μπαρόζο, αντιπρόεδρος στην εταιρία συμβούλων Teneo Intelligence.

Σε μια ενδεχομένως μακρά και οικονομικά επιζήμια διαδικασία, ο Πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα θα μπορούσε τότε να ζητήσει από την κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας ως υπηρεσιακή προκειμένου να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές την επόμενη χρονιά ή να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα.

Εάν ο Κόστα ηγηθεί μιας κυβέρνησης με τους Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ, θα είναι η πρώτη φορά που σε μια πορτογαλική κυβέρνηση συμμετέχουν κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς μετά το 1974, όταν η χώρα επέστρεψε σε καθεστώς δημοκρατίας ύστερα από δεκαετίες δεξιάς δικτατορίας, είπε ο Μπαρόζο.

«Οι πιθανές επιπτώσεις αυτού του πειράματος κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες είναι, αλλά το πιθανότερο θα είναι κυρίως αρνητικές για την αγορά», σχολίασε ο ίδιος. Οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να ανακαλέσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές των δαπανών που εφαρμόστηκαν κατά την κρίση χρέους και τη διάσωση της Πορτογαλίας, παρότι έχουν υποσχεθεί να τηρήσουν τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Πορτογαλίας, το CGTP, το οποίο συνδέεται με τους Κομμουνιστές, θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Λίγο νωρίτερα θα προηγηθεί άλλη συγκέντρωση, υπέρ της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ