Πόμπεο προς ΔΝΤ: Τα δάνεια προς το Πακιστάν μπορεί να καταλήξουν στην Κίνα

Πόμπεο προς ΔΝΤ: Τα δάνεια προς το Πακιστάν μπορεί να καταλήξουν στην Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα στήριξης προσφερθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα κυβέρνηση του Πακιστάν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν οφειλές του Ισλαμαμπάντ σε κινέζους πιστωτές.

O Πομπέο διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον αδημονεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο εκλεγμένος νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. 

Σημειώνεται ότι το κόμμα του Χαν βγήκε πρώτο κατά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα στις 25 Ιουλίου, όμως ακόμα δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση. 

Oι ΗΠΑ φοβούνται έντονα ότι το Πακιστάν που κατασκευάζει με δάνεια από την Κίνα, τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας - Πακιστάν (CPEC), βρίσκεται όλο και πιο χρεωμένο στο Πεκίνο. 

Το Πακιστάν συσσώρευσε δημόσιο χρέος ισοδύναμο με το 67,20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας το 2017. Το δημόσιο χρέος της χώρας προς το ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο στο 69,30% από το 1994 έως το 2017, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ήτοι στο 87,90% το 2001 και στο ρεκόρ χαμηλό 56,40% το 2007.

«Μην απατάσθε. Θα παρακολουθούμε τι κάνει το ΔΝΤ», τόνισε ο Πομπέο. «Δεν υπάρχει καμιά ορθολογική βάση στο να δοθούν δολάρια των φορολογούμενων που έχουν διατεθεί στο ΔΝΤ», συμπεριλαμβανομένων χρημάτων «των Αμερικανών», που είναι «μέρος της χρηματοδότησης του ΔΝΤ», προκειμένου να «αποπληρωθούν κινέζοι ομολογιούχοι ή η ίδια η Κίνα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

AP Photo/Jacquelyn Martin