Πολλά ερωτηματικά για εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα με σήμανση της ΣΕΚΑΠ

Πολλά ερωτηματικά για εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα με σήμανση της ΣΕΚΑΠ

Υπόθεση με εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα που βρέθηκαν σε Ουκρανικό πλοίο και τα οποία φέρουν σήμανση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ ιδιοκτησίας του Ιβαν Σαββίδη, βρίσκεται στο μικροσκόπιο της έρευνας των ελληνικών τελωνειακών, λιμενικών και εισαγγελικών αρχών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος", το πλοίο βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι Παλαιοχώρας στα Χανιά εδώ και επτά ολόκληρους μήνες, μαζί με τα επτά μέλη του πληρώματος, ουκρανικής καταγωγής, να ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Ένα από τα πολλά παράδοξα στην υπόθεση, για τα στελέχη των τελωνειακών αρχών, είναι πως συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις η δέσμευση ύποπτων φορτίων διαρκεί από 10 έως 20 ημέρες ώσπου να κλείσει η δικογραφία. Στην προκειμένη έχουν παρέλθει επτά μήνες χωρίς να ξέρει κανείς ποια θα είναι η εξέλιξη.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η υπόθεση απασχολεί την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων και βρίσκεται σε εξέλιξη προανακριτική έρευνα για να διαπιστωθεί η νομιμότητα του φορτίου και ο πραγματικός αποδέκτης του.

Επίσης ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι το Ουκρανικό σκάφος RS-300 097 σύμφωνα με τον κυβερνήτη του έκανε δρομολόγιο από το Μαυροβούνιο προς Λίβανο όταν εξέπεμψε σήμα κινδύνου αλλά παρότι ήταν στα διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης, στην επιχείρηση διάσωσης δεν συμμετείχε κανένα ελληνικό πλοίο, αλλά το ρωσικό πολεμικό "Αντιναύαρχος Kulakov".  

Η απάντηση από το γραφείο του Ιβάν Σαββίδη

Το "ΠΘ" επικοινώνησε με συνεργάτη από το γραφείο του κ. Σαββίδη, ο οποίος σημείωσε ότι "προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές για υπόθεση φορτίου λαθραίων τσιγάρων τα οποία φέρουν την επωνυμία της ΣΕΚΑΠ".

Ερώτηση Λοβέρδου για το πλοίο με τα λαθραία τσιγάρα 

Ερώτηση στους υπουργούς Ναυτιλίας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος για το ουκρανικό πλοίο στο λιμάνι των Χανίων με τα λαθραία τσιγάρα που σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα" έχουν σήμανση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη.

Ο κ. Λοβέρδος ρωτά τον υπουργό Ναυτιλίας σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι λιμενικές αρχές και για ποιούς λόγους το συγκεκριμένο πλοίο παραμένει στο λιμάνι επτά ολόκληρους μήνες και μάλιστα χωρίς να έχει ακόμη δεσμευτεί ή κατασχεθεί το φορτίο;

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Οικονομικών αν υπάρχουν τσιγάρα της εταιρείας ΣΕΚΑΠ στον εν λόγω πλοίο και εάν η υπόθεση άφορα λαθρεμπόριο.

Τέλος ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές.