Πολιτικό σαμποτάζ «βλέπει» το ΥΠΕΝ πίσω από διακοπές ηλεκτροδότησης

Πολιτικό σαμποτάζ «βλέπει» το ΥΠΕΝ πίσω από διακοπές ηλεκτροδότησης

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Οι σημερινές αποκοπές ηλεκτροδότησης στο Λαύριο κινητοποίησαν τα αντανακλαστικά του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με κορυφαίες πηγές να αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο «πολιτικού σαμποτάζ».

«Τα έχουμε δει όλα, δεν αποκλείουμε τίποτε πια», τόνισε χαρακτηριστικά κορυφαία πηγή του ΥΠΕΝ, με το υπουργείο να έχει καταγγελίες ότι αποκόπηκε η ηλεκτροδότηση για λογαριασμούς με απλήρωτο υπόλοιπο 300 και 400 ευρώ, όταν η εντολή που έχει δοθεί είναι «να μην κατεβαίνουν οι διακόπτες, για χρέη κάτω από 1000 ευρώ».

Ήδη, το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει να ελέγξει λογαριασμούς πελατών της ΔΕΗ της περιοχής, που στερήθηκαν σήμερα την ηλεκτροδότηση, ενώ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι «ο υπερβάλλων ζήλος περιφερειακών διευθυντών θα αντιμετωπισθεί με πλεόνασμα αυστηρότητας».

Το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει το πρόβλημα με τα ανείσπρακτα τιμολόγια της ΔΕΗ, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι το νοικοκύρεμα θα πρέπει να γίνει με τρόπο, που να μην τραυματίζει τη σχέση με τους πελάτες της.

Η ΔΕΗ αναγνωρίζει σφάλματα στις διακοπές ηλεκτροδότηση

Αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς η ΔΕΗ το ενδεχόμενο να υπήρξε υπερβάλλων ζήλος στις αποκοπές ηλεκτροδότησης πελατών, με χαμηλές οφειλές, μετά την παρέμβαση του ΥΠΕΝ, που σημειώθηκε νωρίτερα και που μιλούσε ακόμη και για ενδεχόμενο «πολιτικό σαμποτάζ».

Σε non paper που διανεμήθηκε από τη ΔΕΗ πριν από λίγο, επισημαίνεται ότι «χωρίς να αποκλείεται περίπτωση σφάλματος, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ ενεργούν με τον προσήκοντα επαγγελματισμό, στα πλαίσια των υπηρεσιακών εντολών και οδηγιών, επιδεικνύοντας τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία και ευελιξία».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι «θα ερευνάται οποιαδήποτε καταγγελία και σε περίπτωση σφάλματος οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβαίνουν το ταχύτερο δυνατό σε επανασύνδεση.

Χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στους υπαίτιους αυτής της τακτικής, αφήνεται να εννοηθεί ότι θα υπάρξει συνέχεια σε ό,τι έχει να κάνει με κυρώσεις, καθώς υπογραμμίζεται η πλήρη συνεργασία ΔΕΗ και ΥΠΕΝ «για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ληξιπροθέσμων οφειλών με αποφασιστικότητα και κοινωνική ευαισθησία».