Ποινές φυλάκισης έως 5 έτη χωρίς αναστολή - Κλείνουν προσωρινά οι λέσχες φιλάθλων
Οπαδική βία

Ποινές φυλάκισης έως 5 έτη χωρίς αναστολή - Κλείνουν προσωρινά οι λέσχες φιλάθλων

Σειρά διατάξεων, που αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, παρουσιάστηκε σήμερα από τους υπουργούς Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Όπως σημειώθηκε, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν ως κεντρική προτεραιότητα την αρχή μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, στην εισήγησή του είπε ότι θα ήταν καλύτερο να ζει ο Άλκης και να μη χρειάζεται να γίνει αυτή η συνέντευξη. Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα πράξουμε τα αναγκαία ώστε να μην υπάρξει άλλος άνθρωπος θύμα αυτού του παραλογισμού ενώ τόνισε ότι ο χουλιγκανισμός είναι παγκόσμια μάστιγα όχι χαρακτηριστικό των ελληνικών γηπέδων.

Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, ανέφερε ο υπουργός, παρατηρούμε μία σειρά από ακραία περιστατικά απάνθρωπης βιαιότητας, πράξεις χουλιγκανισμού, αλλεπάλληλα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και πρωτοφανή εγκλήματα, που έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινωνία. 

«Αντί να σκοτώνονται άδικα τα παιδιά μας, ήρθε η ώρα να σκοτώσουμε ως Πολιτεία και ως πολίτες, τη Λερναία Ύδρα της βίας και του χουλιγκανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ανταποκριθούμε στο προσκλητήριο έναντι στη βία, η Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι αθλητικοί παράγοντες, οι ομάδες, οι αθλητές, η κοινωνία των πολιτών και η τοπική αυτοδιοίκηση. 

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε:

  1. Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Η ΕΛΑΣ θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων των συναρμόδιων υπουργών.
  2. Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο. 
  3. Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας. 
  4. Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.

Κατά αυτόν τον τρόπο, όπως επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, εντατικοποιείται το πλαίσιο των ελέγχων και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των εγκληματικών ομάδων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού. Αναφέρθηκε μάλιστα στη ρήση του Ιπποκράτη: «Κάλλιον Του Θεραπεύειν Το Προλαµβάνειν…».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι αυξάνονται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια οι ποινές για αδικήματα οπαδικής βίας και ειδικότερα:

  • Για κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, είσοδο σε αγωνιστικό χώρο με σκοπό τη διακοπή, ρατσιστικές εκδηλώσεις, η ποινή φυλάκισης από έως 2 έτη αυξάνεται σε ποινή από 6 μήνες έως 5 έτη.
  • Όπου προβλεπόταν ποινή έως 1 έτος, αυξάνεται από 3 μήνες έως 5 έτη.
  • Σε περιπτώσεις διακεκριμένων επικίνδυνων ατόμων η ποινή από έως 3 έτη ανεβαίνει από 2 έως 5 έτη.
  • Για υποκίνηση οπαδικού μίσους στην ισχύουσα ποινής φυλάκισης προστίθεται και χρηματική ποινή.
  • Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια των αγώνων έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση του προσώπου τους από τις κάμερες εποπτείας.
  • Θεσπίζεται ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή.
  • Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης ποινής για οπαδική βία. Η ποινή θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα. 

Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν στόχο να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.

Ανακοινώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μεταξύ των νομοθετικών ρυθμίσεων που θα λάβει τις προσεχείς ημέρες το υφυπουργείο Αθλητισμού, ανακοίνωσε ότι, αναστέλλεται η λειτουργία των λεσχών φιλάθλων πανελλαδικά έως 31 Ιουλίου. Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, όπως ανέφερε, θα υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των λεσχών.

Ειδικότερα:

  • Κυρώνεται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή, η Σύμβαση Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα. Η Σύμβαση αποσκοπεί στην παροχή ασφαλούς, προστατευμένου, και φιλικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλων αθλητικών διοργανώσεων και γίνεται διάκριση μεταξύ: «μέτρων για την ασφάλεια», «μέτρων για την προστασία» και «μέτρων για την παροχή υπηρεσιών».
  • Δημιουργείται, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου εντός των δομών της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα έχει να κάνει και με ανταλλαγή πληροφοριών διεθνούς συνεργασίας.
  • Αυτήν την εβδομάδα, στο 5ο κατά σειρά νομοσχέδιο της αθλητικής μας μεταρρύθμισης, αναδιαμορφώνεται το ισχύον πλαίσιο για τις Λέσχες Φιλάθλων και τη στενή σχέση των ΠΑΕ, ΚΑΕ και ερασιτεχνικών σωματείων με τους οργανωμένους φίλους και υποστηρικτές της ομάδας τους.
  • Εφαρμόζεται προσωρινή αναστολή της λειτουργίας όλων των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους ανά την Επικράτεια έως την 31η Ιουλίου 2022. Με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Λεσχών, έως τις 31 Ιουλίου, εξασφαλίζεται ένα εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα, έως ότου επιτραπεί ξανά η αδειοδότηση των Λεσχών και των Παραρτημάτων τους, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, το οποίο θα κινηθεί στις εξής κατευθύνσεις:

Το ερασιτεχνικό σωματείο, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ μπορούν να αναγνωρίσουν έως ΜΙΑ Λέσχη Φιλάθλων, έκαστη.

  • Σε περίπτωση πλημμελούς εποπτείας, με την καταγραφή παράνομων περιστατικών, θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές.
  • Απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των γηπέδων, όπου συγκεντρώνονται οι οργανωμένοι οπαδοί. Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα, δηλαδή από την ψήφιση του νόμου και συμπεριλαμβάνει και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.
  • Οι ΠΑΕ, οι ΚΑΕ και τα ερασιτεχνικά σωματεία θα προβαίνουν αποκλειστικά σε διάθεση Εισιτηρίων Διαρκείας στις θύρες οργανωμένων οπαδών και μόνο στους νόμιμους κατόχους τους θα επιτρέπεται η είσοδος.
  • Εφόσον, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους, διαπιστωθεί παράνομη παρουσία φιλάθλου στις εξέδρες, τότε θα επιβάλλονται κλιμακωτές ποινές αναστολής λειτουργίας της θύρας, καθώς και διοικητικά πρόστιμα.

Ο κ. Αυγενάκης προανήγγειλε ότι την Πέμπτη 24 του μηνός προγραμματίζεται νέα διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την αθλητική οικογένεια.

Παράλληλα, τόνισε ότι κατά τη γνώμη του η βία δεν είναι «οπαδική», είναι ενδημική και περιλαμβάνει εγκληματικές ομάδες, για συμμορίες, απογυμνωμένες από περιεχόμενο ή συγκεκριμένη αιτία, με αυτοαναφορικό λόγο ύπαρξης, χωρίς καμία ουσιώδη σχέση με την έννοια της κάθε ομάδας, της σημαίας, της φανέλας, την έννοια του πραγματικού υγιούς φιλάθλου.

Επανέλαβε τέλος την πάγια θέση της Κυβέρνησης, η οποία είναι υπέρ της ύπαρξης και νόμιμης λειτουργίας Λεσχών Φιλάθλων, οι οποίες θα είναι συνοδοιπόροι στον αγώνα όλων μας για έναν ασφαλή, ποιοτικό αθλητισμό, για όλη την οικογένεια.