Πλησιάζει τις ΗΠΑ ο τυφώνας Matthew - Στους 842 οι νεκροί στην Καραϊβική

Πλησιάζει τις ΗΠΑ ο τυφώνας Matthew - Στους 842 οι νεκροί στην Καραϊβική

 

Τοπίο απόλυτης καταστροφής άφησε πίσω του ο τυφώνας Μάθιου στην Αϊτή, όπου ο απολογισμός των νεκρών εκτοξεύθηκε σε 842, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν σε αυτήν την χώρα της Καραϊβικής.

Οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο από τις απομακρυσμένες περιοχές με τις οποίες κάθε επικοινωνία έχει χαθεί μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα.

Παραθαλάσσια χωριά ισοπεδώθηκαν από τα κύματα που προκάλεσε ο τυφώνας. Οι αρχές σε τουλάχιστον 3 πόλεις έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς, μεταξύ αυτών το χωριό Σαντάλ, όπου 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως όταν δέντρα καταπλάκωσαν τα σπίτια τους. Είκοσι επιπλέον άνθρωποι αγνοούνται.

Επιπλέον, ο τυφώνας προκάλεσε τον θάνατο μιας γυναίκας στη Φλόριντα, η οποία υπέστη καρδιακή ανακοπή όμως οι ομάδες πρώτων βοηθειών δεν μπόρεσαν να τη βοηθήσουν. Πρόκειται για το πρώτο θύμα των ακραίων καιρικών φαινομένων στην αμερικανική επικράτεια.

Στον κίνδυνο σοβαρών καταστροφών στην πόλη της Φλόριντα Τζάκσονβιλ εντός των επομένων ωρών επικεντρώνονται πλέον οι τοπικές αρχές και οι μετεωρολόγοι, καθώς ο τυφώνας πέρασε βόρεια κατά μήκος της ακτής της Φλόριντα την Παρασκευή.   

Η κεντρική Φλόριντα δεν δέχθηκε κατά τύχη ένα άμεσο χτύπημα από τον Matthew, του οποίου η ισχύς μειώθηκε ελαφρά, αλλά είναι ακόμα ένας ισχυρό τυφώνας με ανέμους ταχύτητας σχεδόν 200 χλμ. ανά ώρα. Μόνο στην Αϊτή, ο τυφώνας άφησε πίσω της 572 νεκρούς σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

O τυφώνας Matthew «χτυπά» και τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, αναγκάζοντας εργοστάσια ραφιναρίσματος ζαχαροκάλαμου και παραγωγής χυμού πορτοκαλιών στις νοτιοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ να βάλουν λουκέτο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πολιτεία της Φλόριντα. Με την απόφασή του θα αποδεσμευτούν άμεσα ομοσπονδιακά μέσα για να παρασχεθεί βοήθεια στις τοπικές αρχές ενώ οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας (DHS) και διαχείρισης επειγόντων περιστατικών (Fema) θα αναλάβουν τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους» όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, επισήμανε ο Ομπάμα.

«Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία», δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ζωές, είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Matthew, που αναβαθμίστηκε σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 4, κινείται προς τα βόρεια και συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων την ώρα και αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα και να συνεχίσει την πορεία του κατά μήκος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, μέχρι τη Νότια Καρολίνα, τις επόμενες ώρες.

Οι αρχές έχουν καλέσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε παράκτιες περιοχές, για να είναι ασφαλείς.

Τουλάχιστον 600.000 νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι στην Φλόριντα σήμερα εξαιτίας του τυφώνα και οι αρχές προειδοποιούν για περαιτέρω διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατευθύνονται πλησίον των ακτών του Ατλαντικού της αμερικανικής Πολιτείας προς τα βόρεια, αφού στοίχισαν την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στην Αϊτή.

«Θα έχουμε περισσότερες διακοπές ρεύματος» επισήμανε ο Σκοτ, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές πλημμύρες από τον τυφώνα στην περιοχή του Τζάκσονβιλ.

«Τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα έρθει… Υπάρχει ενδεχόμενο (ο τυφώνας) να μας πλήξει άμεσα και να καταγραφθούν άνεμοι ταχύτητας 160 χιλιομέτρων την ώρα».

Η τροπική καταιγίδα Νικόλ, που πλήττει τις Βερμούδες, ενισχύθηκε και μετατράπηκε σε τροπικό κυκλώνα, με ανέμους ταχύτητας 130 χιλιομέτρων την ώρα ενώ ενδέχεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εντός τις επόμενες ώρες. Για την ώρα δεν θεωρείται σκόπιμο να σημάνει συναγερμός, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Τυφώνων καθώς η Νικόλ βρίσκεται στα δυτικά του Matthew.

Στις Μπαχάμες, οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τα νερά και τους ανέμους ενώ σχεδόν όλο το τουριστικό αρχιπέλαγος έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στο νησί Νιου Πρόβιντενς, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Νασάου, πολλοί κάτοικοι είπαν ότι οι στέγες των σπιτιών τους ξεριζώθηκαν από τον αέρα.

Άλλοι κάτοικοι, στις δυτικές και νότιες ακτές του νησιού, ανέφεραν ότι έχουν μείνει στο σκοτάδι, μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Επρόκειτο κυρίως για ανθρώπους που έμειναν στις εστίες τους, αγνοώντας τις οδηγίες των αρχών να φύγουν από περιοχές που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

Ακόμη και οι ντόπιοι μετεωρολόγοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το γραφείο τους, στο αεροδρόμιο του Νασάου, και μεταφέρθηκαν με πυροσβεστικό όχημα σε άλλα, πιο ασφαλή κτήρια.
Οι δρόμοι του νησιού είναι γεμάτοι με πεσμένα δέντρα ενώ πολλοί τοίχοι και φράχτες έχουν καταστραφεί.

Στο ξενοδοχείο Atlantis Beach Tower, η πρόσοψη του οποίου διαλύθηκε, οι πελάτες έχουν συγκεντρωθεί στη ρεσεψιόν και σε μια αίθουσα συνεδριάσεων.

Οι περισσότεροι θάνατοι, έχουν καταγραφεί στη φτωχή Αϊτή, σύμφωνα με τα επίσημα έως τώρα στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο Reuters. Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από πτώση δένδρων και πλημμύρες, που ήταν αποτέλεσμα της υπερχείλισης ποταμών.

Οι καταστροφές στην Αϊτή ήταν τόσο μεγάλες που οι Αρχές υποχρεώθηκαν να αναβάλουν τις προεδρικές εκλογές, που αρχικά ήταν προγραμματισμένες για την ερχόμενη Κυριακή.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Rick Scott, προειδοποίησε τους κατοίκους που διστάζουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ότι υπάρχει κίνδυνος θανάτου.

«Απλώς σκεφτείτε όλους τους ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί [...] Ο χρόνος εξαντλείται», δήλωσε ο Scott κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Με πληροφορίες από: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ