Πλεύρης: Προς αναστολή του μέτρου της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Πλεύρης: Προς αναστολή του μέτρου της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Την αναστολή της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου αλλά με εξαιρέσεις, όπως στα νοσοκομεία και σε μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου, αναμένεται να εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στη σημερινή της συνεδρίαση, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Παράλληλα, ανέφερε ότι μελετώνται και τα πρωτόκολλα για τις σχολικές εξετάσεις.

Αναφερόμενος στις μάσκες στα σχολεία, ο κ. Πλεύρης είπε πως βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την κα Κεραμέως και πως θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλείας και για τις πανελλαδικές εξετάσεις όχι τόσο για επιδημιολογικούς λόγους όσο για το να μην ασθενήσουν άτομα-υποψήφιοι τις ημέρες που δίνουν εξετάσεις.

Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, και, σύμφωνα με τους επιδημιολογικούς δείκτες, αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί. Υπογράμμισε πως δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή, καθώς έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι η πανδημία δεν έχει φύγει και ότι από τον Οκτώβριο αναμένεται πίεση εκ νέου, οπότε, όπως είπε, θα υπάρξει ένα πλάνο εμβολιασμού του πληθυσμού, αναμένοντας το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Παράλληλα τόνισε ότι, όσο υπάρχει η πανδημία δεν πρόκειται να αλλάξει η αντιμετώπιση προς τους υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται.

Ο κ. Πλεύρης επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα ενόψει καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι όταν ανακοίνωσε τη σταδιακή άρση των μέτρων υπήρξε μία φοβερή αντιπολιτευτική επίθεση πως ερχόμαστε και άρουμε τα μέτρα κόντρα στις εισηγήσεις των ειδικών. Τρεις εβδομάδες μετά, καταλαβαίνει η αντιπολίτευση ότι έκανε λάθος, η πανδημία είναι σε ύφεση και δεν μπορεί να ανατραπεί αυτό στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, είπε.

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει, μέσω μελετών, μικρή αύξηση της προστασίας από τον κορονοϊό, από την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην τέταρτη δόση για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου,  ανοσοκατεσταλμένους, ηλικιωμένους, τους επαγγελματίες υγείας και τα άτομα που έχουν πολύ υψηλή έκθεση σε κίνδυνο. 

Διαβάστε ακόμα: Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Σήμερα οι αποφάσεις για τη χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς, σχολεία, καταστήματα