Πλατφόρμα προκαταγραφής Ουκρανών προσφύγων ενεργοποιείται στις 28 Μαρτίου

Πλατφόρμα προκαταγραφής Ουκρανών προσφύγων ενεργοποιείται στις 28 Μαρτίου

Στις 28 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα προκαταγραφής των Ουκρανών προσφύγων, προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλλουν την αίτησή τους και να λαμβάνουν εξατομικευμένο ραντεβού προσέλευσης στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου για να εκδώσουν ταυτότητα προσωρινής προστασίας, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Η διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας θα ξεκινήσει στις 4 Απριλίου στα περιφερειακά γραφεία Ασύλου Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Κρήτης. Σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, το καθεστώς προσωρινής προστασίας θα εφαρμοστεί αναδρομικά για όσους έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά.

«Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, οι εκτοπισθέντες πλέον θα είναι σε θέση να επιλέξουν ελεύθερα το πού θα μείνουν εντός της Ελλάδας», επισήμανε ο κ. Μηταράκης. Επίσης, θα έχουν άμεση πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δικαίωμα στην εργασία. Το υπουργείο θα θέσει σε λειτουργία και ειδική σελίδα εύρεσης εργασίας, όπου θα αναρτώνται αγγελίες με θέσεις εργασίας για Ουκρανούς πρόσφυγες.