Πλαφόν προαναγγέλλουν ΕΕ και G7 - Με διακοπή απειλεί η Μόσχα
Μπρα ντε φερ για αέριο, πετρέλαιο

Πλαφόν προαναγγέλλουν ΕΕ και G7 - Με διακοπή απειλεί η Μόσχα

Νέα ομοβροντία κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θα περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αργού πετρελαίου και στα προϊόντα πετρελαίου ρωσικής προέλευσης, προαναγγέλλουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν. Η Ρωσία από πλευράς της απειλεί με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου σε ενδεχόμενο επιβολής του πλαφόν, καθώς ο πρώην πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Μόσχα θα κλείσει τις κάνουλες.

Συγκεκριμένα, πλαφόν στην τιμή του αργού πετρελαίου και στα προϊόντα πετρελαίου ρωσικής προέλευσης σχεδιάζουν να επιβάλουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7), όπως γνωστοποιήθηκε σε κοινή τους δήλωση προ ολίγου. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) σχεδιάζουν να επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του αργού πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου ρωσικής προέλευσης, όπως επιβεβαίωσαν σε κοινή δήλωση τους πριν λίγο.

Το αρχικό ανώτατο όριο τιμής θα βασίζεται στο εύρος των τεχνικών εισροών και το επίπεδο τιμών θα επανεξεταστεί όταν κρίνεται απαραίτητο, δήλωσαν οι υπουργοί.

«Στοχεύουμε να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ», πρόσθεσαν.

Είχε προηγηθεί ευθεία προειδοποίηση εν όψει της συνεδρίασης της G7 από τη Ρωσία η οποία διαμήνυσε ότι θα σταματήσει να πουλά πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατα όρια τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας - ανώτατα όρια που η Μόσχα είπε ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

«Οι εταιρείες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμής δεν θα είναι μεταξύ των αποδεκτών του ρωσικού πετρελαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις που έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Η Ρωσία σκοπεύει να σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία», διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση των G7 για να συζητήσει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «όσον αφορά τους περιορισμούς τιμών, εάν επιβάλλουν περιορισμούς στις τιμές, απλώς δεν θα προμηθεύουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου σε τέτοιες εταιρείες ή κράτη που επιβάλλουν περιορισμούς, καθώς δεν θα εργαστούμε σε μη ανταγωνιστικές συνθήκες».

Με διακοπή παροχής φυσικού αερίου απειλεί την Ευρώπη η Ρωσία, μέσω του πρώην προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος δήλωσε ότι αν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο, τότε η Μόσχα θα κλείσει τις κάνουλες.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα η φον ντερ Λάιεν, είχε δηλώσει ότι η Ευρώπη χρειάζεται να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών, προκειμένου η ΕΕ να ακυρώσει, όπως είπε, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

«Δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή αερίου στην Ευρώπη, αν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο.

Αντιδρώντας σε σχόλια της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής, Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή που πληρώνει η Ευρώπη για το φυσικό αέριο, ο Μεντβέντεφ έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

ΕΕ: Δεν θα επιτρέψουμε χειραγώγηση

Η Ευρώπη χρειάζεται να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών, δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Επιτροπής προκειμένου η ΕΕ να ακυρώσει, όπως είπε, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Κάλεσε επίσης για μέτρα προκειμένου να αφαιρεθούν κάποια από τα υπερκέρδη που έχουν αποκομίσει οι πάροχοι ηλεκτρισμού από την ενεργειακή κρίση, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για να υποστηριχθούν ευάλωτοι πολίτες και εταιρίες.

«Έχει έρθει η ώρα για πλαφόν»

«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στην πόλη Μούρναου.

«Ένα πλαφόν στην τιμή μπορεί να προταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και υπάρχει επίσης μια νομική θεμελίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αφαιρεθούν κέρδη προσωρινά ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης σε μια περίοδο κρίσης», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν πώς θα απαντήσουν στην εκτόξευση των τιμών.

Στις 14 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση της Κομισιόν

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία των προτάσεων της Επιτροπής για μέτρα έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών, δήλωσε χθες, Πέμπτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Επιτροπής.

«Τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες, εργαζόμαστε σκληρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να απαντήσουμε σε αυτή τη χειραγώγηση (του Πούτιν)», είπε η φον ντερ Λάιεν στο Μούρναου.

«Συμφωνήσαμε στην κοινή αποθήκευση (αερίου) και φθάσαμε σε ένα επίπεδο πλήρωσης των δεξαμενών 80% κατά μέσον όρο μέχρι σήμερα, δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν», είπε, σημειώνοντας πως η Νορβηγία παρέχει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ από ό,τι η Ρωσία.

«Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά: βλέπουμε πως η αγορά ηλεκτρισμού δεν λειτουργεί πια επειδή έχει διαταραχθεί μαζικά εξαιτίας της χειραγώγησης του Πούτιν», είπε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε πως η Ρωσία επιλέγει τώρα να κάψει αέριο παρά να διανείμει τους όγκους που προβλέπονται από τα συμβόλαια στην Ευρώπη.