Πιθανό το 2ο κύμα, όμως είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε
Άγγελος Χατζάκης

Πιθανό το 2ο κύμα, όμως είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε

Το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος του πανδημικού ιού. Η διαφορά όμως τώρα, είναι ότι είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Άγγελος Χατζάκης, παρουσιάζοντας σε διαδικτυακή ημερίδα ευρεία επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας της Ιατρικής Αθηνών.

Ο καθηγητής εξήγησε πως η παρέμβαση που γίνεται είναι τεράστια. Με κάθε αφορμή, θα υπάρχει η απαραίτητη παρέμβαση και ο ιός θα σταματά. Ήδη 500 συνεργεία του ΕΟΔΥ είναι έτοιμα να παρέμβουν. Και η παρέμβαση αυτή, θα είναι απολύτως αποτελεσματική.

Ενδεικτικό τέτοιο παράδειγμα είναι η Κορέα, όπου μετά την πάροδο του 1ου κύματος, δεν έπαψε να βρίσκεται σε ετοιμότητα και αντιμετωπίζει αμέσως τις νέες λοιμώξεις με τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Γιατί πέτυχαν τα μέτρα

Αναφερόμενος στην καλή πορεία της χώρας μας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο καθηγητής επεσήμανε ότι αφενός πήραμε τα μέτρα έγκαιρα, όμως σημείωσε πως τα πήραμε και σοβαρά με αποτέλεσμα η συμμόρφωση στους περιορισμούς να ξεπεράσει το 90%. Εξαιτίας της σοβαρής αντιμετώπισής μας, έγινε εφικτός ο άμεσος περιορισμός.

Ο κ. Χατζάκης πρόσθεσε πως ευτυχώς, ο τουρισμός τον Ιανουάριο στη χώρα μας ήταν σε χαμηλά επίπεδα, δεν είχαμε συνέδρια ή εκθέσεις να δεχόμαστε επισκέπτες από όλο τον κόσμο, τα μέτρα που πήραμε ήταν άμεσα και το μοντέλο που χρησιμοποιήσαμε, έδωσε τη δυνατότητα να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα του κάθε μέτρου ξεχωριστά.

Έτσι, διαπιστώσαμε ότι το κλείσιμο των σχολείων συνέβαλε κατά 18%, τα μέτρα στους χώρους εργασίας κατά 10%, το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης κατά 24% και το lockdown κατά 81%. (Σ.Σ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο στις 9 Μαΐου).

Στην Ευρώπη

Σε ότι αφορά την εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη, ο κ. Χατζάκης υπογράμμισε ότι έχει σημασία τι συνέβη τις αμέσως προηγούμενες 15 ημέρες.

Χαρακτηριστικά, στη Γερμανία το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στις 28 Ιανουαρίου, στη Γαλλία 4-5 μέρες νωρίτερα. Παρόλα αυτά, υπήρχε σιωπή για ένα μήνα. Στο διάστημα αυτό, ο ιός "δούλευε" και το lockdown ήρθε πολύ αργότερα. Έτσι, η Γερμανία μπήκε σε lockdown με 150-500 κρούσματα, η Γαλλία με 700-3.000 κρούσματα, η Ιταλία με 2.500-5.000 κρούσματα.

Θνησιμότητα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι θάνατοι στη χώρα μας έφθασαν τους 16 ανά 100.000 πληθυσμού, φέρνοντάς μας στην 3η-4η καλύτερη θέση διεθνώς. Αντίστοιχα στο Βέλγιο οι θάνατοι έφτασαν τους 83/100.000 πληθυσμού, στην Ισπανία και Μ. Βρετανία τους 58, στην Ιταλία τους 55 και στη Σουηδία τους 43.

Επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει τη χαμηλότερη "συλλογική ανοσία" της Ευρώπης, καθώς οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έχει προσβληθεί μόλις το 0,20 - 0,25% του πληθυσμού, ο κ. Χατζάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν τοπικές επιδημιολογικές μελέτες (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, κλπ) προκειμένου να διαπιστωθούν οι τοπικές ιδιαιτερότητες εκεί που εμφανίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο Μανχάταν, προσβλήθηκε από τον ιό το 23% του πληθυσμού, ενώ στην υπόλοιπη πολιτεία της Νέας Υόρκης οι προσβληθέντες δεν ξεπέρασαν το 2-3%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, στην Ελλάδα προσβλήθηκαν 13.000-28.000 άτομα, η θνητότητα ήταν 1,1% (ποσοστό που συνάδει με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 1,1-1,3%), όμως καταγράφηκε τελικά, μόνο το 20% των κρουσμάτων. Αντίστοιχα, στη Γουχάν της Κίνας στην αρχή μπόρεσε να καταγραφεί μόλις το 10% των κρουσμάτων ενώ στο τέλος της επιδημίας στην περιοχή, η καταγραφή έφτασε στο 65%.