Πιθανή νέα υπουργός Υγείας των ΗΠΑ η Seema Verma

Πιθανή νέα υπουργός Υγείας των ΗΠΑ η Seema Verma

Καθώς ο πρόεδρος Donald Trump προσπαθούσε να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους για την κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare), μία νέα πολιτική προσωπικότητα εμφανίστηκε στο παρασκήνιο των εξελίξεων.

Πρόκειται για την Seema Verma σχολιάζει το CNN.

Η Seema Verma είναι υπεύθυνη διαχείρισης των κέντρων υπηρεσιών υγείας που λειτουργούν εντός του προγράμματος Medicaid υπό το πλαίσιο εφαρμογής του Obamacare.

Η ίδια, είχε μόνιμη συμμετοχή στις συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων, εξηγώντας τις λεπτομέρειες σχετικά με την επίδραση που θα είχε η εφαρμογή των νομοσχεδίων για την κατάργηση του Obamacare, τόσο στα προγράμματα υγείας, όσο και στον γενικό πληθυσμό των αμερικανικών πολιτειών.

Η ίδια, είχε συμμετοχή σε μεσημεριανά γεύματα εργασίας, ενώ έλαβε μέρος και στις κλειστές συναντήσεις του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Mits Makonel με τα μέλη της Γερουσίας.

Η Seema Verma είχε επίσης, σημαντικό ρόλο και στην δρομολόγηση των εξελίξεων για το νομοσχέδιο κατάργησης του Obamacare που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Verma είχε αναλάβει να εξηγήσει στα μέλη του Κογκρέσου που είχαν ανησυχίες για την κατάργηση του Obamacare τις αλλαγές που προέβλεπαν τα νομοσχέδια των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και λεπτομέρειες από την λειτουργία των συστημάτων υγείας στις αμερικανικές πολιτείες.

Μετά την παραίτηση του Tom Price από την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, εξαιτίας του ζητήματος που προκλήθηκε από την χρήση ναυλωμένων ιδιωτικών αεροσκαφών κατά τα υπηρεσιακά ταξίδια του, οι πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι η Verma μπορεί να διεκδικήσει έναν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο, με την πολιτική της πορεία να θεωρείται σχεδόν προκαθορισμένη.

Η ίδια αναδείχτηκε σε σημαντικό στέλεχος των υπηρεσιών υγείας δίπλα στο πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Ιντιάνα Mits Daniels, ενώ παρέμεινε στην θέση της κι όταν τον Daniels διαδέχθηκε ο σημερινός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence.

Με δεδομένη την υπηρεσιακή της σχέση με τον Mike Pence αναδείχτηκε στον σημερινό της ρόλο, με την θετική προοπτική της περαιτέρω προώθησής της, στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.

Χρονικά, η προσπάθειά της άρχισε το 2006 όταν μία ομάδα ειδικών στον τομέα της υγείας με την συμμετοχή και της Seema Verma προσέγγισαν τον κυβερνήτη της Ιντιάνα.

Η προσέγγιση αυτή δεν είχε θετικό αποτέλεσμα.

«Την πρώτη φορά τους πέταξα έξω. Η πρόταση τους φαίνονταν εντελώς συμβατική», αναφορικά με τα δεδομένα στον τομέα της υγείας, είχε δηλώσει ο Daniels τον Φεβρουάριο.

Κατά την περίοδο εκείνη, η Seema Verma ήταν μία χαμηλόβαθμη σύμβουλος για θέματα υγείας, ενώ η ομάδα της προσπαθούσε να προωθήσει ένα πρόγραμμα ασφάλισης με ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τους φτωχούς εργαζόμενους της πολιτείας.

Η εξέλιξη αυτή, προηγήθηκε κατά τέσσερα χρόνια από την κίνηση του πρώην προέδρου Barack Obama να προωθήσει ουσιαστικά το πρόγραμμα Obamacare.

Όταν όμως η ομάδα των συμβούλων υγείας επισκέφτηκε για δεύτερη φορά τον Daniels, η Seema Verma είχε εξελιχθεί σε σύμμαχο του Pence, ενώ είχε ηγετική θέση στην προσπάθεια που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Η ίδια είχε καταρτίσει ένα εναλλακτικό πλαίσιο του σημερινού προγράμματος Medicaid για τους φτωχούς εργαζόμενους, η εφαρμογή του οποίου απαιτούσε την καταβολή ελάχιστης συμμετοχής, ακόμα και μερικών δολαρίων το μήνα από αυτούς.

«Όταν επέστρεψαν ήταν η μοναδική που είχε επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Οι βασικές αρχές εφαρμογής του, ήταν σημαντικές,» τόνισε ο Daniels.

Μία δεκαετία αργότερα, η Seema Verma βρέθηκε αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας της, που ταυτόχρονα υπογραμμίζει την επιρροή που ασκεί ο αντιπρόεδρος Mike Pence στην κεντρική πολιτική διάσταση της κυβέρνησης Trump και η οποία σχετίζεται με την προσφορά των υπηρεσιών υγείας.

Τα κέντρα των υπηρεσιών υγείας Medicare και Medicaid γνώρισαν ουσιαστική ανάπτυξη στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος Obamacare, ενώ η Seema Verma τοποθετήθηκε σε μία θέση κομβικής σημασίας για την σύσταση του νομοθετικού πλαισίου αντικατάστασης του Obamacare.

Η εμπειρία που απέκτησε η ίδια, από την εφαρμογή του προγράμματος υγείας στην πολιτεία της Ιντιάνα, την καθιστά ικανή για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη σχετικά με τις ενέργειες αντικατάστασης του Obamacare που μπορεί να κάνει στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Το πρόγραμμα αυτό (Healthy Indiana Plan) χαρακτηρίστηκε από τους συντηρητικούς ως μία βελτίωση της παραδοσιακής προσέγγισης στα προγράμματα προσφοράς υπηρεσιών υγείας.

Μετά το 2006, η Seema Verma βοήθησε τον Mike Pence ως κυβερνήτη πλέον της πολιτείας Ιντιάνα να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του Health Indiana Plan και στην συνέχεια, να προωθήσει στην κυβέρνηση Obama, ως το κεντρικό πιλοτικό όχημα για την επέκταση του προγράμματος Medicaid.

Υπό την λογική αυτή, ο Mike Pence υπερηφανεύονταν ότι εξέλιξε το αρχικό πρόγραμμα υγείας της πολιτείας, σε μια συντηρητική επιλογή του Obamacare, με στόχο την επέκταση των καλύψεων που προσφέρονταν.

Έτσι, σε μία περίοδο που ο Trump αναζητά τον αντικατάσταση του Πράις για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, η Seema Verma διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία, αλλά και την πολιτική στήριξη του αντιπροέδρου Mike Pence, για την δημιουργία εξελίξεων στην Ουάσινγκτον, ώστε η κυβέρνηση Trump να εξέλθει από τη νομοθετική στασιμότητα στο Κογκρέσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ