Πιέσεις για μείωση τιμών των γενοσήμων

Πιέσεις για μείωση τιμών των γενοσήμων

Η ΠΕΦ, σύμφωνα με την Καθημερινή, απέστειλε χθες επιστολή με την οποία καλεί τους βουλευτές να επανεξετάσουν τις απαιτήσεις των θεσμών και να προγραμματίσουν έναν ολοκληρωμένο διάλογο με σκοπό τη χάραξη εθνικής πολιτικής φαρμάκου. Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι σημειώνουν ότι οι νέες ρυθμίσεις για τις τιμές των φαρμάκων που επιβάλλουν οι θεσμοί θα οδηγήσουν στη χειραγώγηση της φαρμακευτικής αγοράς εις βάρος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων και υπέρ των εισαγόμενων φαρμάκων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σε κείμενο με τις θέσεις και τις προτάσεις που απεστάλη μαζί με την επιστολή στους βουλευτές, «οι θεσμοί, με μια μονομερή και στοχευμένη πολιτική που λειτουργεί ως “Δούρειος Ίππος”, επιχειρούν μέσω της επιβολής ενός μηχανισμού επιλεκτικής “μείωσης τιμών” να διαλύσουν την ελληνική παραγωγή φαρμάκου με αποτέλεσμα να εισάγουμε και να πληρώνουμε ακριβότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτά που μπορούμε να παράγουμε. Και αυτό με επιβάρυνση των ασθενών, των Ταμείων και της εθνικής οικονομίας».

Εκτιμούν ότι με τις νέες μειώσεις δεν θα είναι πλέον δυνατή η παραγωγή φτηνών παλαιών δοκιμασμένων φαρμάκων, τα οποία θα υποκατασταθούν από εισαγόμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΦ, σήμερα τα ελληνικά φάρμακα είναι 30%-60% οικονομικότερα από τα αντίστοιχα εισαγόμενα. Η μεσοσταθμική λιανική τιμή τους κυμαίνεται γύρω στα 8 ευρώ -όταν η αντίστοιχη μέση τιμή των εντός προστασίας εισαγόμενων είναι 28 ευρώ-, από τα οποία τελικά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εισπράττει 4 ευρώ.

Όπως αναφέρει η ΠΕΦ σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, «η απαίτηση των θεσμών είναι να μειωθούν μόνο οι τιμές των παλαιών φαρμάκων, κυρίως των ελληνικών κατά 60%-80%. Η λιανική τιμής τους να διαμορφωθεί έως το ένα ευρώ, η οποία καταλήγει σε καθαρή τιμή 0,5 ευρώ».