field_kentriki_fotografia
Επιδότηση ρεύματος

Πιερρακάκης: Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα - Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις

Εντός της επόμενης εβδομάδας ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έως 600 ευρώ για πολίτες με καθαρό εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ, γνωστοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δίδοντας στοιχεία για το πως θα γίνονται οι αιτήσεις για τα έως 600 ευρώ.

Μιλώντας στον Ant 1 ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι «οι δηλώσεις θα είναι από την επόμενη εβδομάδα μέχρι τις 30 Ιουνίου και αμέσως μετά, τον Ιούλιο, θα μπούνε τα χρήματα».

Όσον αφορά τη διαδικασία, η αποστολή γραπτού μηνύματος που θα λάβει κάποιος αν είναι δικαιούχος κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων του «κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ για να διαχειριστούμε την κίνηση. Θα αντλούνται τα στοιχεία αυτόματα από την ΑΑΔΕ, άρα θα αντλεί και τα στοιχεία του εισοδήματος και τα στοιχεία που αφορούν τον μετρητή.

Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει την οικογενειακή δήλωση για το κομμάτι που αφορά την αποζημίωση μίας οικογένειας αλλά έχει και ένα δεύτερο σκέλος, όπως, για παράδειγμα, για γονείς που έχουν συνδεδεμένα μέλη, που πληρώνει ο γονιός το ενοίκιο του παιδιού του, άρα θα υπάρχει μία δεύτερη φόρμα».

Αναφορικά με το fuel pass και το πρόβλημα που ανέκυψε για ορισμένους πολίτες, που ζήτησαν ψηφιακή κάρτα από την πλατφόρμα, χωρίς να έχουν έξυπνο κινητό που να την υποστηρίζει, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως «όταν έχει κάποιος μια προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα, είναι δεδομένο πως πρέπει να έχει smartphone. Το επικοινωνήσαμε με κάθε δυνατό τρόπο. Εξ αρχής είχαν δοθεί δύο επιλογές και μπορούσε κάποιος να επιλέξει την πίστωση ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό».

Ο κ. Πιερακάκκης είπε πως θα υπάρξει πρόβλεψη για αλλαγή στην επιλογή των δικαιούχων, που ακόμη δεν έχουν κάνει χρήση του βοηθήματος από την ψηφιακή κάρτα.

Ακόμη, επεσήμανε πως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να του αποσταλούν στοιχεία να για γίνουν οι σχετικές διορθώσεις, ώστε «να θεραπευθεί το πρόβλημα που υπάρχει για τους ΑΜΕΑ και τους κατόχους μοτοποδηλάτων, που λόγω της μη πληρωμής τελών κυκλοφορίας, είχαν εξαιρεθεί από το fuel pass».

Ο Υπουργός μίλησε επίσης και για το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας και προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, που φέρει το όνομα της «Φώφης Γεννηματά» και δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες 50-69 ετών, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στην άυλη συνταγογράφηση, να κάνουν δωρεάν εξετάσεις.

Όπως είπε, sms δεν θα αποστέλλονται σε όσες γυναίκες έχουν κάνει μαστογραφία μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία.

«Μόλις γίνεται η πρώτη εξέταση, θα μπαίνουν τα δεδομένα αυτοματοποιημένα στο σύστημα και εφόσον υπάρχει ανάγκη, θα υπάρχει δωρεάν παραπεμπτικό για επόμενη εξέταση, για όσες γυναίκες απαιτείται», είπε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος είπε ακόμη πως τα επόμενα βήματα στην πλατφόρμα αυτή για τις προληπτικές εξετάσεις αφορούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ακόμη πως μέσα στον Ιούνιο θα ενεργοποιηθεί μια σειρά από πλατφόρμες για την παροχή βοηθημάτων σε πολίτες, όπως η πλατφόρμα για την αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για την πλατφόρμα σχετικά με την αντικατάσταση ενεργοβόρων κλιματιστικών και άλλων οικιακών συσκευών, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως η πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία, αλλά τις ανακοινώσεις για τον ακριβή χρόνο λειτουργίας της θα γίνει από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.