Pfizer: Συμφωνία για την παραγωγή γενόσημου χαπιού κατά της Covid σε 95 χώρες

Pfizer: Συμφωνία για την παραγωγή γενόσημου χαπιού κατά της Covid σε 95 χώρες

Η Pfizer ανακοίνωσε συμφωνία βάσει της οποίας θα επιτραπεί στους ειδικευμένους παραγωγούς γενόσημων χαπιών να παράγουν και να διανέμουν σε 95 χώρες το πειραματικό αντιικό χάπι κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε. Οι χώρες αυτές αποτελούν περίπου το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού, με πολίτες που ανήκουν κυρίως σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η συμφωνία αδειοδότησης μεταξύ της Pfizer και της MPP θα επιτρέψει στον όμιλο, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, να χορηγεί δευτερεύουσες άδειες σε ειδικευμένους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων για να φτιάξουν τις δικές τους εκδόσεις του PF-07321332. Η Pfizer θα πουλά τα χάπια που κατασκευάζει με την επωνυμία Paxlovid.

Οι κατασκευαστές γενόσημων θα μπορούν πλέον να παράγουν το φάρμακο πριν από την έγκρισή του από τις ρυθμιστικές αρχές για να επιταχύνουν την προμήθεια του σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος και ορισμένες χώρες με ανώτερο μεσαίο εισόδημα στην Υποσαχάρια Αφρική, καθώς και χώρες που έχουν περάσει στο καθεστώς χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Pfizer δεν θα λάβει δικαιώματα επί των πωλήσεων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και θα παραιτηθεί περαιτέρω από τα δικαιώματα επί των πωλήσεων σε όλες τις χώρες που καλύπτονται από τη συμφωνία.

Η Pfizer, η οποία παράγει επίσης ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια για τον COVID-19, αναφέρει ότι το χάπι μείωσε την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου για ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου κατά 89% στην κλινική δοκιμή της. Το φάρμακο θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη ριτοναβίρη, ένα φάρμακο για τον HIV που είναι ήδη διαθέσιμο γενικά.

Η συμφωνία αδειοδότησης της Pfizer ακολουθεί μια παρόμοια συμφωνία από την ανταγωνίστρια Merck & Co για την παραγωγή της θεραπείας COVID-19 και αναγνωρίζει την απόλυτη ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες.

«Η Pfizer παραμένει δεσμευμένη να φέρει επιστημονικές ανακαλύψεις για να βοηθήσει στον τερματισμό αυτής της πανδημίας για όλους τους ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι οι από του στόματος αντιικές θεραπείες μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη μείωση της σοβαρότητας των λοιμώξεων από τον COVID-19, μειώνοντας την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και σώζοντας ζωές», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Αλμπέρτος Μπουρλά.

«Πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι - ανεξάρτητα από το πού ζουν ή τις περιστάσεις τους - έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ανακαλύψεις και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την MPP για να προωθήσουμε τη δέσμευσή μας για ισότητα», συμπλήρωσε.

«Αυτή η άδεια είναι τόσο σημαντική γιατί το χάπι είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διάσωση ζωών, συμβάλλοντας στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρέχουσας πανδημίας» είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της MPP Τσαρλς Γκορ.

«Το PF-07321332 πρόκειται να ληφθεί μαζί με το ριτοναβίρη, ένα φάρμακο για τον HIV που γνωρίζουμε καλά, καθώς έχουμε άδεια χρήσης του εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεργαστούμε με εταιρείες γενόσημων προϊόντων για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αρκετός εφοδιασμός και για τον COVID-19 και HIV», τόνισε. 

«Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, η εξοικονόμηση χρόνου σημαίνει διάσωση ζωών. Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε περισσότερους ανθρώπους πιο γρήγορα μόλις εγκριθεί το φάρμακο και, σε συνδυασμό με αυξημένη πρόσβαση στις δοκιμές, να αποφέρει οφέλη σε εκατομμύρια», δήλωσε ο εκτελεστικός Διευθυντής της Unitaid. Δρ Philippe Duneton, Εκτελεστικός Διευθυντής της Unitaid.